SPAGHETTI PO TOSKAŃSKU

 
Składniki:   Wykonanie:
  • oliwa z oliwek
  • pół dużej pokrojonej w kostkę marchewki
  • pół filiżanki posiekanego selera naciowego
  • odsączona biała lub czerwona fasolka z puszki
  • makaron — kolanka
  • posiekana świeża natka pietruszki (niekoniecznie)
  • pomidory bez skórki z puszki albo świeże
  • drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • parmezan
  • papryka słodka w proszku, bazylia, cukier, sól, pieprz
Na oliwie poddusić cebulę, marchew i seler, pod koniec (by się nie spalił) dodać czosnek. W garnku poddusić pomidory, dodając warzywka z patelni. Przyprawić. Dodać fasolkę i dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie ugotować makaron "al dente". Kiedy sos jest gotowy, polać nim makaron, posypać pietruszką i startym parmezanem.

Bon appétit!

powrót do menu