RURKI ZAPIEKANE

 
Składniki:   Wykonanie:
  • makaron — rurki
  • masło
  • 1 szklanka gęstej śmietany (na 4 osoby)
  • 2 mozarelle (na 4 osoby)
  • 100 g. parmezanu
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
W dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron "al dente", odcedzamy i mieszamy razem z masłem, następnie dodajemy śmietanę (jeżeli śmietana jest bardzo gęsta dodać odrobinę mleka) starty ser parmezan, odrobinę soli i pieprzu. Wykładamy połowę przygotowanego makaronu na wysoka blaszkę, następnie rozkładamy na całej powierzchni pokrojoną w kostkę mozzarellę, przykrywamy całość drugą połową makaronu. Posypujemy tartą bułką, kładąc na końcu na powierzchni kilka malutkich kawałków masła. Wstawiamy całość do gorącego piekarnika i zapiekamy około 20 minut.

Bon appétit!

powrót do menu