SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • 15 dag tartego parmezanu (lub żółtego sera)
  • jajko do zagęszczenia sosu
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • oregano
  • makaron — spaghetti
Rozpuść masło w garnku o grubym dnie i wrzuć pokrojone oliwki. Smaż je przez 3 minuty, zalej sokiem pomidorowym wymieszanym z przecierem. Dodaj połowę oliwy, śmietanę, oregano, 2 płaskie łyżeczki soli, szczyptę cukru i raz zagotuj. Na koniec dodaj jajko. W osobnym garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp 1 łyżkę soli i włóż makaron. Spaghetti gotuje się z reguły 10-12 minut, ale sprawdź to na opakowaniu. Po odcedzeniu makaron wymieszaj z resztą oliwy. Podawaj polany sosem i posypany parmezanem.

Bon appétit!

powrót do menu