LASAGNE

 
Składniki:   Wykonanie:
  • makaron — lasagna (ok. 10 płatów)
  • 50 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 pomidory
  • przecier pomidorowy
  • parmezan
  • masło
  • ząbek czosnku
  • oregano, bazylia, pieprz, sól
Sos beszamelowy:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5-6 łyżek mąki
  • masło
Makaron ugotować na pół twardo. Na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na ósemki i dodać na patelnię. Dusić aż pomidory dokładnie się wymieszają z resztą. Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka łyżek przecieru pomidorowego. Poddusić jeszcze chwilkę.
W osobnym naczynku przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie składniki.
Naczynie żaroodoprne nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i układać w nastepującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować pozostającym sosem beszamelowym.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200°C.

Bon appétit!

powrót do menu