![]() |
![]() |
LASAGNE |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
|
Makaron ugotować na pół twardo. Na patelni podsmażyć mięso, dodać
drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek. Pomidory
sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na ósemki i dodać
na patelnię. Dusić aż pomidory dokładnie się wymieszają z resztą.
Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka łyżek przecieru
pomidorowego. Poddusić jeszcze chwilkę. W osobnym naczynku przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie składniki. Naczynie żaroodoprne nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i układać w nastepującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować pozostającym sosem beszamelowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200°C. | |||
Bon appétit! |