MAKARON Z SOSEM GRZYBOWYM

 
Składniki:   Wykonanie:
  • makaron wst±żki
  • masło lub margaryna
  • 40 dag pieczarek (na 4 osoby)
  • 2 dymki (niekoniecznie)
  • 2 cebule
  • ¶mietana
  • wywar z warzyw
  • 200 ml. chudego mleka
  • m±ka lub zasmażka w proszku
  • szczypiorek
  • pieprz cayenne, sól
Cebulę i dymkę obrać, umyć, drobno pokroić. Pieczarki oczycić, umyć i pokroić w plasterki. Poddusić z cebul±. Zalać wywarem, dodać mietanę i mleko, przyprawić sol± i pieprzem cayenne. Gotować na małym ogniu 5 minut. Zagęcić m±k± lub zasmażk±. Gotować jeszcze 2 minuty. Wst±żki ugotować w dużej iloci osolonej wody. Odcedzić. Rozłożyć na talerze. Polać sosem grzybowym. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Bon appétit!

powrót do menu