SPAGHETTI CARBONARA

 
Składniki:   Wykonanie:
  • boczek
  • cebula
  • śmietana
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • zielone oliwki (niekoniecznie)
  • parmezan
  • bazylia, pieprz, sól
  • makaron — spaghetti
Boczek kroimy w plasterki o wymiarach mniej więcej 2*2 cm, wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem, by się trochę tłuszczu wytopiło. Dodajemy niekoniecznie drobno pokrojoną cebulę, a po kilku chwilach czosnek (uważać, by czosnek się nie przypalił - jest wtedy gorzki. Następnie dodajemy oliwki, chwilkę później śmietanę, a następnie jajko - mieszamy, by jajko się ścieło, lecz trzeba uważać, by sos nie zgęstniał. Doprawiamy do smaku. Polewamy sosem ugotowany "al dente" makaron i posypujemy startym parmezanem.

Bon appétit!

powrót do menu