ZAPIEKANKA WARZYWNA

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 20 dag grubszego makaronu — rurek lub wstążek
  • 15 dag brukselki
  • por
  • marchew
  • 2 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki startego sera (np. tylżyckiego lub warmińskiego)
  • masło
  • vegeta, imbir w proszku, nać pietruszki, sól, pieprz
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na reszcie masła i dodać do makaronu. Warzywa obrać i opłukać. Marchew pokroić w plastry, por na dwu centymetrowe kawałki. Brukselkę, marchew i por ugotować na parze na pół miękko, wyłożyć na makaron i wymieszać. Mleko doprawić vegetą, imbirem, solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i wlać do makaronu. Posypać startym serem i zapiekać 25 — 30 min. w piekarniku w temp. 180° C.

Bon appétit!

powrót do menu