SOS SOJOWY

Sos sojowy jest produktem, bez którego duża część Azjatów nie wyobraża sobie jedzenia (podobnie jak bez ryżu) - w kuchni chińskiej i japońskiej jest on jednym z najbardziej elementarnych składników.

[historia] [rodzaje] [jakość] [sos sojowy a zdrowie]

HISTORIA

Sos sojowy (shoyu) został "wynaleziony" w Chinach ponad 2500 lat temu. sos sojowyMożna go otrzymać dwoma sposobami:
1. metodą tradycyjną poprzez fermentację soi i pszenicy w słonej wodzie morskiej - proces ten trwa od 6 miesięcy do 2 lat,
2. w wyniku zmieszania wody, soli, białka suszonych warzyw i środków koloryzujących - proces ten trwa 3 dni.

Do Japonii przybył w 1250 r. wraz z chińskimi mnichami szerzącymi w tamtym rejonie buddyzm.

RODZAJE

ciemny (Koikuchi) najczęściej spotykany, stanowi 82,5% ogólnej produkcji sosu sojowego. Do jego produkcji używa się równych proporcji soi i pszenicy
bardzo ciemny (Tamari) do jego produkcji używa się mniejszych (a czasami w ogóle się nie używa) ilości pszenicy
Najlepszy do sashimi (surowa ryba), teriyaki i nimono (dań gotowanych)
jasny (Usukuchi) dodaje smaku gotowanym białym rybom, warzywom i zupom
dwa razy fermentowany (Saishikomi ) doskonały do Sashimi i sushi. Zawiera więcej soli niż ciemny sos, a także amazake - słodki alkohol ryżowy
biały (Shiro) jasną barwę uzyskuje się przez użycie większej ilości pszenicy. Dodaje smaku gotowanym białym rybom, warzywom i zupom
z niską zawartością soli (Gen-en)
sproszkowany (Funmatsu)
rybny (Gyosho)


Należy pamiętać, że sos sojowy dodajemy pod koniec gotowania, by uniknąć przypalenia potrawy.

JAKOŚĆ

Aby rozpoznać sos wysokiej jakości kierować się następującymi walorami sosu:
aromat powinien być przyjemny dla nosa
kolor jeśli wlejemy niewielką ilość sosu do "białego" dania, sos powinien mieć czerwonawą barwę
klarowność dobry sos jest półprzezroczysty

Sos sojowy należy przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, albo w lodówce.

SOS SOJOWY A ZDROWIE

Składniki odżywcze w łyżce (17 g) bardzo ciemnego (tamari) sosu sojowego:
liczba kalorii 15 kcal
proteiny 2 g
węglowodany 1 g
sód 960 mg
zawartość tłuszczu 0 g


powrót na 
górę strony
 


Copyright© Przystanek kulinarny 2000-2001
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.