SOS SOJOWY
Sos sojowy jest produktem, bez którego duża część Azjatów nie wyobraża sobie jedzenia (podobnie jak bez ryżu) - w kuchni chińskiej i japońskiej jest on jednym z najbardziej elementarnych składników.
[historia]
[rodzaje]
[jakość]
[sos sojowy a zdrowie]
HISTORIA
Sos sojowy (shoyu) został "wynaleziony" w Chinach ponad 2500 lat temu.
Można go otrzymać dwoma sposobami:
1. |
metodą tradycyjną poprzez fermentację soi i pszenicy w słonej wodzie morskiej - proces ten trwa od 6 miesięcy do 2 lat, |
2. |
w wyniku zmieszania wody, soli, białka suszonych warzyw i środków koloryzujących - proces ten trwa 3 dni. |
Do Japonii przybył w 1250 r. wraz z chińskimi mnichami szerzącymi w tamtym rejonie buddyzm.
RODZAJE
ciemny (Koikuchi) |
najczęściej spotykany, stanowi 82,5% ogólnej produkcji sosu sojowego. Do jego produkcji używa się równych proporcji soi i pszenicy |
bardzo ciemny (Tamari) |
do jego produkcji używa się mniejszych (a czasami w ogóle się nie używa) ilości pszenicy Najlepszy do sashimi (surowa ryba), teriyaki i nimono (dań gotowanych) |
jasny (Usukuchi) |
dodaje smaku gotowanym białym rybom, warzywom i zupom |
dwa razy fermentowany (Saishikomi ) |
doskonały do Sashimi i sushi. Zawiera więcej soli niż ciemny sos, a także amazake - słodki alkohol ryżowy |
biały (Shiro) |
jasną barwę uzyskuje się przez użycie większej ilości pszenicy. Dodaje smaku gotowanym białym rybom, warzywom i zupom |
z niską zawartością soli (Gen-en) |
|
sproszkowany (Funmatsu) |
|
rybny (Gyosho) |
|
Należy pamiętać, że sos sojowy dodajemy pod koniec gotowania, by uniknąć przypalenia potrawy.
JAKOŚĆ
Aby rozpoznać sos wysokiej jakości kierować się następującymi walorami sosu:
aromat |
powinien być przyjemny dla nosa |
kolor |
jeśli wlejemy niewielką ilość sosu do "białego" dania, sos powinien mieć czerwonawą barwę |
klarowność |
dobry sos jest półprzezroczysty |
Sos sojowy należy przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, albo w lodówce.
SOS SOJOWY A ZDROWIE
Składniki odżywcze w łyżce (17 g) bardzo ciemnego (tamari) sosu sojowego:
liczba kalorii |
15 kcal |
proteiny |
2 g |
węglowodany |
1 g |
sód |
960 mg |
zawartość tłuszczu |
0 g |