SARDELA

Sardela to polska nazwa anchois (fr.). Jej wielkość nie odpowiada "wielkości" jej smaku.. W Polsce mało znana, jest ważnym składnikiem kuchni Dalekiego Wschodu..

[wprowadzenie] [zastosowanie] [kupowanie] [sardele a zdrowie]

WPROWADZENIE

sardelaSardela (Engraulis mordax) jest małą, ościstą rybą (osiągającą długość do 20-25 cm) blisko spokrewnioną ze śledziem, sardynką. Lubi wodę o temp. 10-18°C, dlatego można ją znaleźć w wodach Morza Śródziemnego, Morza Czarnego, Atlantyku (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii) i Pacyfiku (Japonia, Południowa Korea, Chiny, Indonezja, Tajwan, Wietnam, Tajlandia). Żywi się planktonem, sama jest pożywieniem dla innych ryb. Poławiana jest w okresie marzec-czerwiec i wrzesień-październik. Niestety ryba ta odznacza się wysoka stopa śmiertelności, dlatego uważa się sardelę za rybę o krókim okresie żywotności.

Ryba ta ma krótki łeb, duże oczy, grzbiet koloru srebrnego lub zielonkawego.

Największymi eksporterami sardeli są: Peru, Chile, Hiszpania, Portugalia i Francja. Z kolei największymi miłośnikami — Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy.

ZASTOSOWANIE

Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona.

W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek.

Nadaje smaku każdej potrawie, doskonale komponuje się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Poprzez fermentację sardeli z solą otrzymuję się sok z sardeli, który jest podstawą różnych sosów w kuchni azjatyckiej, np. Godeulbaegi Kimchi. Jest ponadto składnikiem oryginalnego sosu Worcestshire (Worcester).

Określenie "alla vera carne" odnosi się do sardeli w całości pakowanych do słojów z solą w dniu połowu.

KUPOWANIE

W Polsce dostępne są sardele konserwowane. Właściwie zakonserwowane mają delikatny czerwony odcień i nie "rozłażą się". Niższą jakość produktu możemy poznać po tym, że w oleju pływają cząstki ryby, ryba jest miękka i "się rozłazi."

SARDELE A ZDROWIE

Sardela jest bogata w żelazo i wapń.

100 g sardeli z oleju zawiera:
liczba kalorii 380 kcal
zawartość tłuszczu 19,9 g
białko 25,2 g

100 g pasty z sardeli zawiera:
liczba kalorii 102 kcal
zawartość tłuszczu 5,2 g
białko 13,0 g


powrót na 
górę strony
 


Copyright© Przystanek kulinarny 2000-2001
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.