ZASTOSOWANIE
Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona.
W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek.
Nadaje smaku każdej potrawie, doskonale komponuje się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Poprzez fermentację sardeli z solą otrzymuję się sok z sardeli, który jest podstawą różnych sosów w kuchni azjatyckiej, np. Godeulbaegi Kimchi. Jest ponadto składnikiem oryginalnego sosu Worcestshire (Worcester).
Określenie "alla vera carne" odnosi się do sardeli w całości pakowanych do słojów z solą w dniu połowu.
KUPOWANIE
W Polsce dostępne są sardele konserwowane. Właściwie zakonserwowane mają delikatny czerwony odcień i nie "rozłażą się". Niższą jakość produktu możemy poznać po tym, że w oleju pływają cząstki ryby, ryba jest miękka i "się rozłazi."
SARDELE A ZDROWIE
Sardela jest bogata w żelazo i wapń.
100 g sardeli z oleju zawiera: