SAŁATKA WARZYWNA

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 2 marchewki
  • pietruszka albo 0,5 selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • grzybki marynowane (niekoniecznie)
  • majonez
  • sól, pieprz
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać i ugotować (wodę, w której warzywa się gotowały możemy wykorzystać do zrobienia zupy), ugotować także jajko na twardo. Grzybki odsączyć z octu. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, jabłka i jajka pokroić w kostkę i wymieszać. Natomiast ogórki (pokrojone w kostkę), kukurydzę (odsączoną) i grzybki (odsączone i pokrojone na ćwiartki lub mniejsze części w zależności od ich wielkości) dodać tuż przed podaniem sałatki, by nie podeszła wodą. Dodać majonez i doprawić do smaku.
Sałatkę można przechowywać w lodówce, jednak najlepiej, by była bez dodatku majonezu, grzybków, kukurydzy i ogórków. Jeśli zrobimy więcej sałatki niż jesteśmy w stanie zjeść, część należy przygotować do jedzenia, a resztę odstawić do lodówki.

Bon appétit!

powrót do menu