SAŁATKA Z RYŻEM SZAFRANOWYM

 
Składniki:   Wykonanie:
  • ok. 15 dag ryżu ugotowanego i schłodzonego do temp. pokojowej w bulionie z dodatkiem szafranu (w sposób, jak przy robieniu klasycznego risotta)
  • po 1 pokrojonej w kostkę czerwonej i zielonej papryce
  • 0,5 drobno posiekanej cebuli
  • 6-8 pokrojonych czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2-3 krople ostrego sosu chili (niekoniecznie)
  • 1 z±bek wyci¶niętego czosnku
  • 0,25 łyżeczki białego pieprzu
  • li¶cie sałaty do dekoracji
Wymieszać dokładnie ocet, oliwę, sos, czosnek i pieprz. Dodać paprykę, ryż, cebulę i oliwki. Jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki. Podawać na li¶ciach sałaty.

Bon appétit!

powrót do menu