SAŁATKA Z RYŻU I CZERWONEJ FASOLI

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 15 dag długoziarnistego ryżu
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • jabłko
  • 2 pomidory
  • banan
  • 1 pomarańcza
  • 2 plastry ananasa
  • 2 łyżki rodzynków
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • masło
Sos winegret:
Ryż ugotować. Fasolę i kukurydzę odcedzić i wypłukać w wodzie. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki, banana na plasterki, a pomarańczę podzielić na cząstki. Plastry ananasa i jabłko pokroić w kostkę.
Przygotować sos: sok z cytryny utrzeć z solą i pieprzem, dodać oliwę i wymieszać.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem - w ten sposób z łatwością można usunąć wszelkie zbyteczne ogonki i zanieczyszczenia. Dodać do ryżu z fasolą, pomidorami, kukurydzą i owocami. Polać sosem, wymieszać i wstawić na 1 h do lodówki. Przed podaniem posypać posiekaną natką i szczypiorkiem.

Bon appétit!

powrót do menu