SAŁATKA PROWANSALSKA

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2-3 liście sałaty
  • 4 rzodkiewki
  • jajko
  • pomidor
  • plaster wędzonej szynki
  • sól
Sos:
  • majonez
  • łyżka zmielonej gorczycy
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Sałatę porwać palcami, a pomidora pokroić w kostkę, rzodkiewki drobno posiekać (albo zetrzeć na tarce). Ugotowane jajko pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać. Śmietanę (lub jogurt) połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce.

Bon appétit!

powrót do menu