PLACEK PROWANSALSKI

 
Składniki:   Wykonanie:
Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • woda
  • sól
  • olej
Nadzienie:
Masło razem z mąką posiekać ostrym nożem. Dodać odrobinę soli, olej i wymieszać. Dolać wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w piekarniku ok. 15 min.
Jarzyny umyć, bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić na plasterki. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek i smażyć przez 3-4 min. Następnie dodać bakłażan, cukinię, paprykę i przyprawy. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Osączyć z sosu i ochłodzić.
Jajka ubić ze śmietaną, dodać starty parmezan i osączone jarzyny. Wylać całość na podpieczone ciasto i piec przez ok. 30-35 min. w temp. 200°C. Podawać gorący lub zimny.

Bon appétit!

powrót do menu