![]() |
![]() |
PLACEK PROWANSALSKI |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
Ciasto:
|
Masło razem z mąką posiekać ostrym nożem. Dodać odrobinę soli, olej i wymieszać.
Dolać wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić
do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu przełożyć ciasto do wysmarowanej
tłuszczem formy i piec w piekarniku ok. 15 min. Jarzyny umyć, bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić na plasterki. Czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek i smażyć przez 3-4 min. Następnie dodać bakłażan, cukinię, paprykę i przyprawy. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Osączyć z sosu i ochłodzić. Jajka ubić ze śmietaną, dodać starty parmezan i osączone jarzyny. Wylać całość na podpieczone ciasto i piec przez ok. 30-35 min. w temp. 200°C. Podawać gorący lub zimny. |
|||
Bon appétit! |