![]() |
![]() |
PĘCZAK Z POMIDORAMI |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
Pęczak zalać zimną wodą i odstawić na 2 h. Następnie wypłukać i osączyć na sicie.
W garnku rozgrzać masło, wsypać pęczak i smażyć przez 5 min. Zalać wrzącą wodą,
przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 1 h. Gdy będzie miękki odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Oliwki pokroić w krążki. Pęczak wymieszać ze startym serem i połową pomidorów. Dodać oliwki, posiekaną natkę, pieczarki i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułożyć pozostałe pomidory, posypać jeszcze startym serem i wstawić na 15 min. do nagrzanego piekarnika. |
||||
Bon appétit! |