PĘCZAK Z POMIDORAMI

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 20 dag pęczaku
  • 2 pomidory
  • 20 dag pieczarek
  • 15 czarnych oliwek
  • 100 ml gęstej śmietany
  • ser żółty - najlepiej cheddar
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • masło
  • sól, pieprz
Pęczak zalać zimną wodą i odstawić na 2 h. Następnie wypłukać i osączyć na sicie. W garnku rozgrzać masło, wsypać pęczak i smażyć przez 5 min. Zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 1 h. Gdy będzie miękki odcedzić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Oliwki pokroić w krążki.
Pęczak wymieszać ze startym serem i połową pomidorów. Dodać oliwki, posiekaną natkę, pieczarki i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułożyć pozostałe pomidory, posypać jeszcze startym serem i wstawić na 15 min. do nagrzanego piekarnika.

Bon appétit!

powrót do menu