PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 4 duże papryki żółte lub czerwone okrągłe
  • mała cebulka
  • olej
  • ok. 15 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 czubate łyżki ryżu na wpół ugotowanego
  • pół jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Sos:
  • 15-20 dag pomidorów
  • bulion
  • masło
  • mąka
  • śmietana
  • sól, cukier, pieprz
  • koperek
Paprykę umyć, wyciąć piętkę wraz z szypułką i usunąć nasiona. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na patelni. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Nadzieniem tym wypełnić owoce papryki, ułożyć ciasno w szerokim, niskim garnku, podlać bulionem (ok. 1 szklanki), dodać łyżkę masła, sól i pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 25 min., dolewając w miarę potrzeby wody.
Sos. Pomidory pokroić w ósemki, rozgotować w małej ilości wody i przetrzeć. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić z gorącymi, przetartymi pomidorami i wywarem z ugotowanej papryki, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Zalać sosem ugotowane papryki i razem podgotować 3-4 min.

Bon appétit!

powrót do menu