![]() |
![]() |
PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
Sos: |
Paprykę umyć, wyciąć piętkę wraz z szypułką i usunąć nasiona. Drobno
pokrojoną cebulę poddusić na patelni. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą,
jajkiem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Nadzieniem tym
wypełnić owoce papryki, ułożyć ciasno w szerokim, niskim garnku,
podlać bulionem (ok. 1 szklanki), dodać łyżkę masła, sól i pieprz
i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 25 min., dolewając w miarę
potrzeby wody. Sos. Pomidory pokroić w ósemki, rozgotować w małej ilości wody i przetrzeć. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić z gorącymi, przetartymi pomidorami i wywarem z ugotowanej papryki, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Zalać sosem ugotowane papryki i razem podgotować 3-4 min. |
|||
Bon appétit! |