ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 1/2 melona
  • 1/4 arbuza
  • 1 szklanka wiśni z kompotu lub świeżych
  • po 1/2 kiści winogron ciemnych i jasnych
  • liście świeżej mięty lub melisy
  • 1/2 szklanki soku owocowego, np. jabłkowego lub pomarańczowego
  • odrobina cukru pudru i cukru wanilinowego do smaku
Z miąższu arbuza i melona wyciąć specjalną łyżeczką kulki albo pokroić w kostkę. Wiśnie osączyć z kompotu, świeże umyć, osączyć, wyjąć pestki. Winogrona starannie umyć, osączyć. Wymieszać rozdrobnione owoce, polać sokiem, posypać cukrem, udekorować listkami mięty lub melisy. Wstawić do lodówki, podawać sałatkę schłodzoną.

Bon appétit!

powrót do menu