LECZO

 
Składniki:   Wykonanie:
  • po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce
  • średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • jajko
  • sól, mielona papryka słodka, chili
  • olej
Niekoniecznie drobno pokrojoną cebulę dusimy przez chwilkę na patelni na oleju, przekładamy do garnka. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę (ok. 1 cm*1cm) cukinię i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy cukinia nie zmiękła. Jak już będzie lekko miękka wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i znów wszystko razem dusimy, aż papryka zacznie mięknąć. Wówczas dodajemy pokrojone w ósemki i pozbawione skórki (np. przez zaparzenie pomidorów wrzątkiem i usunięcie skórki) pomidory. Teraz wszystko dusi się na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Jak już to nastąpi wlewamy rozbełtane jajko i mieszamy całość, by jajo się ściało - nie może jednak powstać gęsta masa. Doprawiamy do smaku - słodka papryka nada potrawie słodkiego smaku, a chili - pikantnego. Podawać z ziemniakami, do popicia doskonale nadaje się maślanka.

Bon appétit!

powrót do menu