SAŁATKA ATEŃSKA*

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 4 duże pomidory
  • 2 świeże ogórki
  • 20 dag sera solan lub feta
  • cebula
  • 10 zielonych oliwek nadziewanych
  • 1 mała główka zielonej sałaty
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki sosu winegret
  • sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki a następnie pokroić w talarki. Usunąć nasiona i posolić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki a następnie zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie. Ser pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Liście sałaty starannie umyć i osuszyć po czym wyłożyć nimi salaterkę. W środku ułożyć ser, a dookoła przygotowane jarzyny, posolić. Całość zalać sosem winegret wymieszanym uprzednio z oregano, posypać rodzynkami i przybrać oliwkami.

*przepis nadesłany przez Magdalenę Bodnarowską

Bon appétit!

powrót do menu