RYŻ PO SYCYLIJSKU

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 2 filety anchois
  • 100 g ryżu (najlepiej długoziarnistego)
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 15 czarnych oliwek
  • olej
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • musztarda
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, majeranek
Wstawić garnek z wodą, by się zagotowała. Na garnku położyć talerz, a na nim filety i rozdrobnić je widelcem. Niech filety poleżą dopóki woda się nie zagotuje, by trochę zmiękły. W zagotowanej wodzie ugotować ryż. W międzyczasie na patelni poddusić drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać łyżkę wina, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, filety i pół łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wymieszać wszystko, doprawić solą i pieprzem, dodać ugotowany ryż i podgotować chwilkę. Zdjąć z patelni, wlać trochę oleju, włożyć pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w krążki oliwki, posypać majerankiem, chwilkę poddusić i polać tym ryż z wcześniej przyrządzonym sosem.

Bon appétit!

powrót do menu