RISOTTO Z GROSZKIEM ZIELONYM

 
Składniki:   Wykonanie:
  • ryż
  • groszek zielony mrożony lub świeży - ok. 150 g na osobę
  • mała cebula
  • boczek - ok. 50 g na osobę
  • litr bulionu lub rosołu
  • masło
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oregano, bazylia, nać pietruszki
Wyłuskać świeży groszek. Opłukać ryż. Pokroić drobno cebulę i boczek. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, podsmażyć chwilkę, następnie dodać cebulę i poddusić aż zmięknie. Dodać groszek, zalać gorącym rosołem (125 ml) i gotować wszystko pod przykryciem przez kilkanaście min. tak, by groszek się ugotował na miękko - zwłaszcza skórka. Następnie wsypać ryż i, ciągle mieszając, gotować na małym ogniu. Dodać oregano i bazylię. Co pewien czas dolewać do ryżu rosół (po jednej łyżce wazowej), a gdy już wsiąknie w ryż i odparuje, zdjąć z ognia.
Dodać troszkę masła, posypać parmezanem i zieloną pietruszką. Przez parę minut potrzymać pod przykryciem.

Bon appétit!

powrót do menu