![]() |
![]() |
RISOTTO Z GROSZKIEM ZIELONYM |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
Wyłuskać świeży groszek. Opłukać ryż. Pokroić drobno
cebulę i boczek. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, podsmażyć chwilkę,
następnie dodać cebulę i poddusić aż zmięknie. Dodać groszek, zalać
gorącym rosołem (125 ml) i gotować wszystko pod przykryciem przez
kilkanaście min. tak, by groszek się ugotował na miękko
- zwłaszcza skórka. Następnie wsypać ryż i, ciągle mieszając, gotować
na małym ogniu. Dodać oregano i bazylię. Co pewien czas dolewać do
ryżu rosół (po jednej łyżce wazowej), a gdy już wsiąknie w ryż i
odparuje, zdjąć z ognia. Dodać troszkę masła, posypać parmezanem i zieloną pietruszką. Przez parę minut potrzymać pod przykryciem. |
||||
Bon appétit! |