UCHA - ZUPA RYBNA*

 
Składniki:   Wykonanie:
  • kilka kawałków dużych ryb
  • kilka sztuk małych uklei, okoni, jazgarzy
  • cebula
  • marchew
  • natka pietruszki
  • por
  • seler
  • gorczyca, liść laurowy, goździki
  • sól
Do garnka wkładamy opłukane jarzyny, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie do wywaru wkładamy małe rybki (najlepiej w woreczku lnianym, gdyż w przeciwnym wypadku będą pływały rozgotowane kawałki ryb i ości) wypatroszone, ale z głowami. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy woreczek i wkładamy większe kawałki ryb (najlepiej odfiletowane) i znów gotujemy ok. 30 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki i ewentualnie sól do smaku.

*przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego

Bon appétit!

powrót do menu