SZCZUPAK PO BURGUNDZKU*

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 1 duży szczupak lub kilka mniejszych (ok. 1 kg)
  • 60 g masła
  • 4 łyżki posiekanej szalotki
  • 300 g różnych grzybów lub pieczarek
  • ok. 1/2 litra dobrego białego wina
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
Szczupaki sprawić, umyć i pokroić. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Żaroodporną formę posmarować masłem, włożyć grzyby i posiekane szalotki, na nich położyć posolone i oprószone pieprzem kawałki ryby. Polać kilkoma łyżkami białego wina, posypać wiórkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień i często polewając wodą piec jeszcze 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę.

*przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego

Bon appétit!

powrót do menu