FLĄDRA PO PROWANSALSKU

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 2 filety flądry
  • mąka
  • olej
  • 3 pomidory
  • marchew
  • pietruszka
  • przecier pomidorowy
  • bulion lub rosół
  • mielona papryka słodka, pieprz, sól
Filety obtoczyć w mące i usmażyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Przetrzeć przez sitko. Przygotować zasmażkę, rozprowadzając mąkę z bulionem. Dodać przetarte warzywa, przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Usmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem i piec ok. 20 min. w temp. 200°C.

Bon appétit!

powrót do menu