PŁOCIE W SOSIE POMIDOROWYM*

 
Składniki:   Wykonanie:
  • duże płocie
  • 0,5 l mleka
  • ćwiartka cytryny
  • łyżeczka białego słodkiego wina
  • jajko
  • bułka tarta
  • mielony pieprz, sól
  • masło
  • młode listki dzikiego szczawiu
  • mąka
  • sos pomidorowy
Płocie czyścimy, ucinamy im łby i ogony, nie płuczemy, ale osuszamy ściereczką. Do mleka wyciskamy cytrynę, dodajemy szczyptę mielonego pieprzu, wino - i dokladnie mieszamy. W tak przygotowanym mleku moczymy płocie przez 1.5 godziny, osuszamy ściereczką, solimy, obtaczamy w mące, zamaczamy w rozbeltanym jajku, panierujemy w tartej bułeczce i smażymy na maśle z dodatkiem posiekanych, młodych listków dzikiego szczawiu. Po usmażeniu zalewamy ryby sosem pomidorowym i szczelnie przykrytą patelnię odstawiamy z ognia na 5-7 min. Podajemy z ziemniakami z wody lub chlebem nasyconym oliwą i przez chwilę przypiekanym na patyku nad ogniem.

*przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego

Bon appétit!

powrót do menu