![]() |
![]() |
PŁOCIE W SOSIE POMIDOROWYM* |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
|
Płocie czyścimy, ucinamy im łby i ogony, nie płuczemy, ale osuszamy
ściereczką. Do mleka wyciskamy cytrynę, dodajemy szczyptę mielonego
pieprzu, wino - i dokladnie mieszamy. W tak przygotowanym mleku
moczymy płocie przez 1.5 godziny, osuszamy ściereczką, solimy,
obtaczamy w mące, zamaczamy w rozbeltanym jajku, panierujemy w tartej
bułeczce i smażymy na maśle z dodatkiem posiekanych, młodych listków
dzikiego szczawiu. Po usmażeniu zalewamy ryby sosem pomidorowym i
szczelnie przykrytą patelnię odstawiamy z ognia na 5-7 min. Podajemy
z ziemniakami z wody lub chlebem nasyconym oliwą i przez chwilę
przypiekanym na patyku nad ogniem. *przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego | |||
Bon appétit! |