LA BOUILLABAISSE*

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 1,5 kg ryb: kilka gatunków ryb morskich o bardziej twardym mięsie (np. dorsz, karmazyn, makrele, ostrobok), kawałki ryb o delikatniejszym mięsie (np. fl±dra, halibut, ¶wieży ¶ledĽ)
  • oliwa
  • duża cebula
  • 6 pomidorów
  • 6 ziemniaków
  • skórka z pomarańczy
  • natka pietruszki
  • czosnek, majeranek, li¶ć laurowy
  • m±ka
  • grzanki
W szerokim, płaskim rondlu przysmażamy lekko na oliwie poszatkowan± cebulę, ziemniaki w plasterkach, pomidory, pietruszkę i pognieciony czosnek. Przyprawiamy szczypt± majeranku, listkiem laurowym i kawaleczkiem skórki z pomaranczy, a następnie dodajemy kilka gatunków morskich ryb o bardziej twardym mięsie, pokrojonych w kawałki. Wszystko zalewamy wrz±tkiem i gotujemy przez chwilę na ostrym ogniu, po czym dorzucamy kawałeczki ryb o delikatniejszym mięsie i gotujemy dalej ok. 15-20 minut. Zdejmujemy rondel z ognia, odlewamy bulion, zagęszczamy go odrobin± m±ki roztartej z oliw± i nalewamy na talerze, na których znajduj± się grzanki natarte czosnkiem. Ryby wkładamy na półmisek razem z ziemniakami i pomidorami.

*przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego

Bon appétit!

powrót do menu