![]() |
![]() |
LA BOUILLABAISSE* |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
|
W szerokim, płaskim rondlu przysmażamy lekko na oliwie poszatkowan±
cebulę, ziemniaki w plasterkach, pomidory, pietruszkę i pognieciony
czosnek. Przyprawiamy szczypt± majeranku, listkiem laurowym i kawaleczkiem
skórki z pomaranczy, a następnie dodajemy kilka gatunków morskich ryb
o bardziej twardym mięsie, pokrojonych w kawałki. Wszystko zalewamy
wrz±tkiem i gotujemy przez chwilę na ostrym ogniu, po czym dorzucamy
kawałeczki ryb o delikatniejszym mięsie i gotujemy dalej ok. 15-20
minut. Zdejmujemy rondel z ognia, odlewamy bulion, zagęszczamy go
odrobin± m±ki roztartej z oliw± i nalewamy na talerze, na których
znajduj± się grzanki natarte czosnkiem. Ryby wkładamy na półmisek
razem z ziemniakami i pomidorami. *przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego | |||
Bon appétit! |