JAMBALAYA*

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 400 g morskiej ryby (morszczuka, mintaja, itp.)
  • 300 g krewetek (albo raków, krabów, itp.)
  • 100 g ryżu
  • 4 duże papryki
  • 3 pomidory
  • 3 cebule
  • 15 g selera
  • masło
  • czosnek i przyprawy
  • białe wino 50 ml
Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła i smażymy ok. 3 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz czosnek (niewiele). Teraz należy dodać przyprawy, np. "Delikat", pietruszkę, pieprz, chili. Dusimy wszystko 10 minut. Następnie należy dodać pokrojoną w kawałki rybę i obrane ze skórki pomidory, a po dalszych kilku minutach krewetki. Dla podkreślenia aromatu potrawy dodajemy odrobinę białego wina. Gotujemy to razem przez ok. 10 minut, a następnie dodajemy ryż i dolewamy wody. Po dodaniu ryżu należy dosyć często mieszać potrawę, aby jej nie przypalić. Pozostaje tylko końcowe doprawienie i gotowe. Jambalaya w zależnosci od ilości użytych warzyw i ryżu może mieć konsystencję od płynnej do dosyć gęstej.

*przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego

Bon appétit!

powrót do menu