![]() |
![]() |
JAMBALAYA* |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła i smażymy ok.
3 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz czosnek
(niewiele). Teraz należy dodać przyprawy, np. "Delikat",
pietruszkę, pieprz, chili. Dusimy wszystko 10 minut. Następnie należy
dodać pokrojoną w kawałki rybę i obrane ze skórki pomidory, a po
dalszych kilku minutach krewetki. Dla podkreślenia aromatu potrawy
dodajemy odrobinę białego wina. Gotujemy to razem przez ok. 10 minut,
a następnie dodajemy ryż i dolewamy wody. Po dodaniu ryżu należy dosyć
często mieszać potrawę, aby jej nie przypalić. Pozostaje tylko
końcowe doprawienie i gotowe. Jambalaya w zależnosci od ilości użytych
warzyw i ryżu może mieć konsystencję od płynnej do dosyć gęstej. *przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego | ||||
Bon appétit! |