FILET Z PŁOCI Z GRZYBAMI*

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 2 duże płocie
  • średnia cebula
  • grzyby suszone
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Płocie filetujemy, starannie pozbawiamy je ości i nie płucząc w wodzie wycieramy do sucha. Solimy do smaku i układamy na talerzu, przesypując delikatnie pieprzem i przekładając płatkami cebuli. Przyciskamy mocno deseczką i odstawiamy na 20 minut. Wymoczone uprzednio suszone grzyby, gotujemy w małej ilości wody i kroimy na cienkie plasterki. Nacinamy płasko filety, wsuwamy po 2-3 plasterki grzyba i spinamy patyczkiem. Obtaczamy w jajku i bułce, smażymy i podajemy, zalewając na półmisku przyrządzonym z pozostałego grzybów gęstym sosem. Amatorom greckiej kuchni podajemy sos na słodko, z rodzynkami. Doskonały z łazankami.

*przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego

Bon appétit!

powrót do menu