![]() |
![]() |
FILET Z PŁOCI Z GRZYBAMI* |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
|
Płocie filetujemy, starannie pozbawiamy je ości i nie płucząc w wodzie
wycieramy do sucha. Solimy do smaku i układamy na talerzu, przesypując
delikatnie pieprzem i przekładając płatkami cebuli. Przyciskamy mocno
deseczką i odstawiamy na 20 minut. Wymoczone uprzednio suszone grzyby,
gotujemy w małej ilości wody i kroimy na cienkie plasterki. Nacinamy
płasko filety, wsuwamy po 2-3 plasterki grzyba i spinamy patyczkiem.
Obtaczamy w jajku i bułce, smażymy i podajemy, zalewając na półmisku
przyrządzonym z pozostałego grzybów gęstym sosem. Amatorom greckiej
kuchni podajemy sos na słodko, z rodzynkami. Doskonały z łazankami. *przepis nadesłany przez Marcina Bielerzewskiego | |||
Bon appétit! |