ZIELE ANGIELSKIE

Ziele angielskie (Pimenta dioican) to inaczej ziele angielskie korzennik lekarski.

Na końcach gałązek drzewa ziela znajdują się okrągłe owoce wielkości grochu. Wydzielają one aromatyczną woń i mają palący, ostry smak. Nasiona posiadają aromat i smak podobny do wielu innych przypraw (pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej), stąd angielska nazwa "allspice" - "wszystkie przyprawy". Zielone owoce podczas dojrzewania czerwienieją, a podczas suszenia brązowieją. Dojrzałe owoce suszy się na słońcu. Wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych, używany też w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie.

zmielone ziele Pochodzi z Jamajki, Meksyku i Hondurasu. Krzysztof Kolumb "odkrył" ziele na Karaibach, myślac, że znalazł... pieprz. Przywiózł je do Hiszpanii, gdzie pimienta znaczy pieprz.

Całych ziaren używa się do przyprawiania różnych gatunków mięs, drobiu, ryb, zup i sosów oraz do marynat, kiszonek i innych przetworów warzywnych. Przyprawę dodaje się do potraw na początku ich przyrządzania.

W dawnej Ameryce korzennik był szeroko stosowaną przyprawą. Owoców i liści używano także w indiańskiej medycynie ludowej. Stosowano je w leczeniu newralgii i zaburzeń trawienia, a także jako środek rozgrzewający. Przynoszą też one święty ogień rozkoszy seksualnej, zwłaszcza spożywane wraz z kakao. Korzennik zawiera olejek eteryczny, ma własności pobudzające, antyseptyczne i regulujące trawienie.

powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.