ZIELE ANGIELSKIE
Ziele angielskie (Pimenta dioican) to inaczej
korzennik lekarski.
Na końcach gałązek drzewa ziela znajdują się okrągłe owoce wielkości
grochu. Wydzielają one aromatyczną woń i mają palący, ostry
smak. Nasiona posiadają aromat i smak podobny do wielu innych
przypraw (pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej),
stąd angielska nazwa "allspice" - "wszystkie przyprawy".
Zielone owoce podczas dojrzewania czerwienieją, a podczas
suszenia brązowieją. Dojrzałe owoce suszy się na słońcu.
Wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych, używany też
w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie.
Pochodzi z Jamajki, Meksyku i Hondurasu. Krzysztof Kolumb
"odkrył" ziele na Karaibach, myślac, że znalazł...
pieprz. Przywiózł je do Hiszpanii, gdzie pimienta
znaczy pieprz.
Całych ziaren używa się do przyprawiania różnych gatunków
mięs, drobiu, ryb, zup i sosów oraz do marynat, kiszonek i
innych przetworów warzywnych. Przyprawę dodaje się do potraw na
początku ich przyrządzania.
W dawnej Ameryce korzennik był szeroko stosowaną przyprawą.
Owoców i liści używano także w indiańskiej medycynie ludowej.
Stosowano je w leczeniu newralgii i zaburzeń trawienia, a
także jako środek rozgrzewający. Przynoszą też one święty
ogień rozkoszy seksualnej, zwłaszcza spożywane wraz z kakao.
Korzennik zawiera olejek eteryczny, ma własności pobudzające,
antyseptyczne i regulujące trawienie.