WANILIA

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia), pnącze z rodziny strąki waniliowe storczykowatych, pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej, obecnie częste w uprawie. Suszone i odpowiednio preparowane torebki nasienne zawierają substancję zapachową - wanilinę. Używane są jako popularna przyprawa w cukiernictwie oraz w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.

Została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów, którzy zostali poczęstowani przez cesarza Montezumę napojem zwanym chocalatl. Był on zrobiony z ziaren kakao, zmielonych ziaren zbóż, miodu i zmielonej wanilii. Hiszpanie przywieźli recepturę do Europy, gdzie zyskała ona dużą popularność.

Do roku 1800 monopolistą w uprawie wanilii był Meksyk, bowiem tylko tam występowała pewna odmiana pszczół zapylających kwiaty tej rośliny. Jednakże odkrycie ręcznej metody zapylania umożliwiło powstanie upraw również w innych miejscach na świecie.

Wanilia zaczyna owocować po 3 latach, a maksymalne zbiory uzyskuje się po 8 latach od momentu posadzenia.

A jak nazywają wanilię inne narodowości?
Szwedzi Vanilj
Niemcy Vanille
Holendrzy Vanille
Francuzi Vanille
Anglicy Vanilla
Hiszpanie Vainilla
Portugalczycy Daunilha
Włosi Vaniglia
Arabowie Wanilla
Japończycy Banira
Chińczycy Hsiang - Tsao


powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.