WANILIA
Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia), pnącze z rodziny
storczykowatych, pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej,
obecnie częste w uprawie. Suszone i odpowiednio preparowane
torebki nasienne zawierają substancję zapachową - wanilinę.
Używane są jako popularna przyprawa w cukiernictwie oraz w
przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.
Została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów, którzy
zostali poczęstowani przez cesarza Montezumę napojem zwanym
chocalatl. Był on zrobiony z ziaren kakao, zmielonych
ziaren zbóż, miodu i zmielonej wanilii. Hiszpanie przywieźli
recepturę do Europy, gdzie zyskała ona dużą popularność.
Do roku 1800 monopolistą w uprawie wanilii był Meksyk, bowiem
tylko tam występowała pewna odmiana pszczół zapylających kwiaty
tej rośliny. Jednakże odkrycie ręcznej metody zapylania
umożliwiło powstanie upraw również w innych miejscach na
świecie.
Wanilia zaczyna owocować po 3 latach, a maksymalne zbiory
uzyskuje się po 8 latach od momentu posadzenia.
A jak nazywają wanilię inne narodowości?