TYMIANEK
Tymianek (Thymus), czyli macierzanka, jest rośliną z rodziny
wargowych, występującą w Eurazji, Afryce Północnej i na
Wyspach Kanaryjskich. Ze względu na dużą zawartość olejków
lotnych (olejki eteryczne) używany jest jako roślina
przyprawowa i lecznicza. Między majem a październikiem tymianek przyozdabia się
różowymi lub fioletowymi kwiatami.
Jego użycie jako środka bakteriobójczego przez Samarytan
zostało zanotowane 3000 lat p.n.e. Natomiast starożytni
Egipcjanie wykorzystywali tymianek w procesie mumifikacji
zwłok. W antycznej Grecji chwalono kogoś mówiąc, iż
"pachnie tymiankiem". Używano go jako kadzidło w
poświęconych różnym bogom świątyniach. Słowo "tymianek"
pochodzi od greckiego słowa thymon znaczącego odwagę
lub odkażać.
W Szkocji herbata z tymianku dodawała odwagi i odpędzała
koszmary nocne. Na znak odwagi i męstwa średniowieczne damy
wyszywały swoim ukochanym na ich tunikach gałązki tymianku.
Natomiast w literaturze tymianek był często kojarzony z
wróżkami (chociażby w Śnie nocy letniej Szekspira).
Podobno zupa z piwa i tymianku jest lekarstwem na nieśmiałość.
W Polsce występuje 12 gatunków, z których najpospolitsza jest
macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides), rosnąca na suchych
łąkach, pastwiskach i murawach.
Silnie aromatyczny zapach i nieco gorzkawy smak pochodzi od
dużej ilości zawartego w nim olejku eterycznego. Tymianek jest
przyprawą o szerokim zastosowaniu. W kuchni wykorzystywany
jest jako przyprawa do tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i
potraw z warzyw strączkowych. Bardzo popularny w kuchni
francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników klasycznego
bouquet garni, a także ziół prowansalskich.
Wykorzystywany jest także jako środek wykrztuśny oraz
pomagający przy biegunkach. Krem z zawartością tymianku
przyspiesza gojenie się małych ran. Napar z tymianku z
dodatkiem miodu pomaga w trawieniu.
Tymianek jest używany także do produkcji past do zębów i
płynów do płukania jamy ustnej. Jest składnikiem wielu
syropów przeciwko kaszlowi i bronchitowi.