PIEPRZ

Pieprz (Piper), roślina z rodziny pieprzowatych, ponad 700 pieprz gatunków drzew, krzewów i bylin rosnących na obszarach tropikalnych i subtropikalnych świata, licznych zwłaszcza w Ameryce. Kwiaty drobne, zebrane w gęste kwiatostany, owoce pestkowce lub jagody.

U większości gatunków duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny, nadającego palący smak. Największe znaczenie ma pieprz czarny (Piper nigrum) z Indii, obecnie szeroko uprawiany, którego owoce używane są jako popularna przyprawa.

Z Azji Południowo-Wschodniej pochodzi pieprz betelowy (Piper betle), którego liście używane są, wraz z owocami palmy areki, do żucia i działają lekko pobudzająco. Podobnie działa pieprz metystynowy (Piper methisticum) z wysp Oceanu Spokojnego.

Kilka gatunków uprawianych jest jako rośliny ozdobne, np. pieprz ozdobny (Piper ornatum) z Celebesu, o różnobarwnych liściach.

Przyprawa jest wyrabiana z ziaren pieprzu rosnących na dochodzących do 4 m pnączach hodowanych na specjalnych uprawach tej przyprawy. Kiedy ziarenka dojrzewają zmieniają kolor z zielonego na żółty, a później na czerwony. Aby otrzymać czarny pieprz, zrywa się ziarenka (niektóre są jeszcze niedojrzałe) i suszy. W czasie procesu suszenia skórka marszczy się i zmienia kolor - najpierw na brązowy, później na czarny.

Natomiast biały pieprz otrzymuje się poprzez usunięcie z dojrzałych ziarenek skórki i pozostawienie samego "jądra". Ziarna te są pozostawiane dłużej na krzaku, co później ułatwia usunięcie skórki. Po zerwaniu są moczone w celu utraty skórki. Można też skórkę usunąć z wysuszonych czarnych ziarenek, wykorzystując specjalne urządzenie. Jednak uzyskana w ten sposób przyprawa przypomina w smaku pieprz czarny.

Zrywane są także zielone (niedojrzałe) ziarenka i marynowane, by zachowały barwę. W smaku znacznie się różnią od pieprzu czarnego, są bowiem łagodniejsze.

Kilka faktów dotyczących pieprzu czarnego (w 100 g suszonego produktu):
liczba kalorii 304 kcal
Proteiny 11,5 g
Tłuszcz 6,8 g
Błonnik 214,9 g
Wapno 460 mg
Żelazo 12,4 mg
Magnez 171 mg

A jak nazywają pieprz inne narodowości?
Szwedzi Peppar
Niemcy Pfeffer
Holendrzy Peper
Francuzi Poivre
Anglicy Pepper
Hiszpanie Pimienta
Portugalczycy Pimenta
Włosi Pepe
Arabowie Filfil Aswad
Japończycy Kosha
Chińczycy Hu-Chiao


powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.