MIĘTA
Mięta jest rośliną wieloletnią, o pełzających podziemnych kłączach, z
rozłogami nadziemnymi i podziemnymi, o właściwym sobie zapachu aromatycznym.
Liście o kształcie i owłosieniu zmiennym u poszczególnych osobników;
jajowate, eliptyczne lub podługowate, karbowane, piłkowane lub ząbkowane; z
blaszkami u podstawy sercowatymi, zaokrąglonymi lub klinowato przechodzącymi w
krótsze albo dłuższe ogonki. Mięta polna jest pospolitym chwastem,
głównie na wilgotnych glebach. Zachwaszcza zboża i rośliny okopowe. Mięta polna
rozmnaża się za pomocą rozłupek i zgrubiałych części kłączy.
Pierwotnie uprawiana w rejonie Morza Śródziemnego i wschodniej
Azji.
Słowo mięta sięga historią głębokiej starożytności. Pliniusz Starszy zalecał napar
z mięty jako środek łagodzący migrenę. Muzykalni benedyktyni popijali herbatę
miętową wierząc, że nadaje ona głosowi czystość i słodycz brzmienia.
Homer pisał o robotnikach, którzy przed wizytą gości nacierali
stoły miętą, będącą wówczas symbolem serdeczności.
Aromatyczny olejek miętowy znalazł szerokie zastosowanie także w przemyśle
kosmetycznym. Napar z mięty jest skutecznym środkiem stosowanym przy małych
niedyspozycjach przewodu pokarmowego. Działa orzeźwiająco, dezynfekująco,
rozkurczowo i wiatropędnie. Napary stosujemy w zaburzeniach trawienia, skurczach
żołądka, kolce jelitowej, braku łaknienia, chorobach wątroby i dróg żółciowych.
Listek mięty dodany do tłustej pieczeni baraniej czyni ją w pełni atrakcyjną.
Najwspanialej smakuje mięta zebrana w czasie letnich wycieczek nad jeziora i rzeki.
Liście mięty wystarczy zalać wrzątkiem i krótko zaparzyć (możemy pić na gorąco
lub jako napój chłodzący). Posiekane listki urozmaicają smak wielu sosów i
farszów. Mięta zawiera dużo mentolu oraz garbników i kwasów organicznych. Dzięki
temu ułatwia trawienie (zabija bakterie w przewodzie pokarmowym i drogach
żółciowych). Mięta działa rozkurczowo, przeciwbólowo, a także uspokajająco.
Pasuje do zup, szczególnie z groszku, pieczonych ryb, kurczaka, mięs, z wyjątkiem
wieprzowiny, zapiekanek, surówki z kapusty, szpinaku i ziemniaków.
Wdychanie zapachu liści mięty polnej (Mentha arvensis) przynosi ulgę zmęczonemu
podróżnikowi.
Kilka faktów dotyczących tej przyprawy (w 100 g produktu):