MAJERANEK
Majeranek (Origanum majonara) jest aromatyczną rośliną
roczną lub dwuletnią z rodziny wargowych (podobnie jak tymianek, szałwia,
oregano), pochodzącą z obszaru śródziemnomorskiego. Jest bliskim krewnym
oregano, jednak ma smak bardziej subtelny. Różnica polega również na tym, że
oregano rośnie "naturalnie", a majeranek jest bardzo często
uprawiany. Jednakże można go spotkać także na suchych, wapiennych
wzgórza Cypru. Pewna legenda głosi, iż Amaracus — poddany jednego
z królów cypryjskich przeobraził się w majeranek, kiedy to po
zbiciu wazy cennych perfum przerażony stracił przytomność.
Starożytni Grecy wierzyli, iż jeśli majeranek wyrósł na grobie zmarłego,
był to znak, iż zmarły jest szczęśliwy.
Do Europy przybył z Bliskiego Wschodu w średnowieczu i bardzo dobrze się
tu zaklimatyzował.
W przeszłości był używany do produkcji wody toaletowej, w XVII i XVIII
w. spryskiwano nim podłogi w domach — służył jako "domowy
dezodorant". Obecnie wytwarzanyn przez górne partie rośliny
olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym (kiedyś był
wykorzystywany jako lekarstwo).
Obecnie uprawiany m.in. w Egipcie, Polsce i Francji.
Nadaje wspanialy smak zupom warzywnym i rybnym, daniom z fasolą,
bakłażanami, ziemniakami, omletom. Suszone ziele w smaku przypomina
tymianek.
Napar z majeranku pomaga w przypadku bólu zębów, żołądka, gardła; działa
leczniczo na wrzody żołądka; stosowany także podczas kaszlu.
Jeśli suchym majerankiem wymieszanym z miodem natrzemy miejsce na
ciele, w które się uderzyliśmy, nie powinniśmy mieć później siniaków.
Z kolei kilka kropel olejku z majeranku wpuszczonych do ucha umarza
ból tego narządu i zmniejsza uczucie "dzwonienia w uszach".