MAJERANEK

Majeranek (Origanum majonara) jest aromatyczną rośliną majeranek roczną lub dwuletnią z rodziny wargowych (podobnie jak tymianek, szałwia, oregano), pochodzącą z obszaru śródziemnomorskiego. Jest bliskim krewnym oregano, jednak ma smak bardziej subtelny. Różnica polega również na tym, że oregano rośnie "naturalnie", a majeranek jest bardzo często uprawiany. Jednakże można go spotkać także na suchych, wapiennych wzgórza Cypru. Pewna legenda głosi, iż Amaracus — poddany jednego z królów cypryjskich przeobraził się w majeranek, kiedy to po zbiciu wazy cennych perfum przerażony stracił przytomność.

Starożytni Grecy wierzyli, iż jeśli majeranek wyrósł na grobie zmarłego, był to znak, iż zmarły jest szczęśliwy.

Do Europy przybył z Bliskiego Wschodu w średnowieczu i bardzo dobrze się tu zaklimatyzował.

W przeszłości był używany do produkcji wody toaletowej, w XVII i XVIII w. spryskiwano nim podłogi w domach — służył jako "domowy dezodorant". Obecnie wytwarzanyn przez górne partie rośliny olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym (kiedyś był wykorzystywany jako lekarstwo).

Obecnie uprawiany m.in. w Egipcie, Polsce i Francji. Nadaje wspanialy smak zupom warzywnym i rybnym, daniom z fasolą, bakłażanami, ziemniakami, omletom. Suszone ziele w smaku przypomina tymianek.

Napar z majeranku pomaga w przypadku bólu zębów, żołądka, gardła; działa leczniczo na wrzody żołądka; stosowany także podczas kaszlu.

Jeśli suchym majerankiem wymieszanym z miodem natrzemy miejsce na ciele, w które się uderzyliśmy, nie powinniśmy mieć później siniaków. Z kolei kilka kropel olejku z majeranku wpuszczonych do ucha umarza ból tego narządu i zmniejsza uczucie "dzwonienia w uszach".

powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.