LIŚĆ LAUROWY

Liście laurowe rosną na niewielkich, wiecznie zielonych drzewach laurowych liść laurowy (Laurus nobilis) (pokrywających się pięknymi różowymi kwiatkami w czasie kwitnienia), rosnących pierwotnie w krajach śródziemnomorskich. Przyzwyczajone do ciepła nie są odporne na chłód.

Drzewo laurowe było wykorzystywane już w czasach starożytnych - Grecy zakładali wieńce laurowe na skronie swoich bohaterów, poetów, czy zwycięzców starożytnych olimpiad.

Według legendy greckiej w drzewo laurowe zamieniona została Dafne, która nie chciała nikogo poślubić.

Liście laurowe chroniły przed czarami, podobno mogą przyczyniać się do spełnienia życzeń - wystarczy na kartce papieru napisać życzenie, złożyć kartkę na trzy, położyć trzy liście, zgiąć całość jeszcze raz na trzy i odłożyć paczuszkę w ciemne miejsce. Kiedy życzenie się spełni, należy spalić paczuszkę w podzięce.

Ma właściwości halucynogenne - podobno Joanna d'Arc rzuła je regularnie.

Obecnie drzewa laurowe rosną w Chinach, Izraelu, Algierii, Maroku, Libanie, Turcji, Jugosławii, Rosji, Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Francji, Meksyku i na południu USA. Liście dobrej jakości są duże, niepołamane i barwy zielonej. Suszone mają intensywniejszy i mniej gorzki niż świeże smak. Aby poczuć zapach olejku eterycznego zawartego w tych liściach, należy potrzeć lub złamać suszony liść. Olejek ten jest czasem wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym.

Jest to popularna przyprawa używana do marynowania warzyw, nadaje wspaniały smak gulaszom, nadzieniom i rybom. Przed podaniem należy je usunąć z jedzenia, by danie nie nabralo gorzkiego smaku oraz by się nie udławić w sytuacji próby konsumpcji liścia.

Często wchodzi w skład bouquet garni.

Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Wykorzystywano ją w leczeniu reumatyzmu, wysypki, bólów uszu i głowy.

Jeśli umieścimy kilka liści laurowych w szafie, szufladach, ich zapach będzie skutecznie odstraszał karaluchy. A trzymany w woreczku z mąką zapobiegnie zalężeniu się wołków i innych owadów.

A jak nazywają liść laurowy inne narodowości?
Szwedzi Lager
Niemcy Lorbeer
Holendrzy Laurier
Francuzi Laurier
Anglicy Bay leaf
Hiszpanie Laurel
Portugalczycy Loureiro
Włosi Alloro
Arabowie Ghar
Japończycy Gekkeiju
Chińczycy Yuch-kuei


powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.