KURKUMA* mielona kurkuma

Kurkuma (Curcuma) inaczej ostryż jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych. Obejmuje on ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin, występujących w wilgotnych lasach i na porośniętych trawą wzgórzach Indii, Półwyspu Malajskiego oraz Australii. Kurkuma długa (Curcuma longa), zwana też, ze względu na kolor, szafranem indyjskim, używana jest jako przyprawa, roślina barwierska (kolor żółtopomarańczowy), lecznicza, do produkcji leków wątrobowych, także do fałszowania szafranu. Marco Polo zanotował w czasie swej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa "barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania". Kurkuma plamista (Curcuma zerumbeth) jest popularną przyprawą oraz rośliną leczniczą w krajach azjatyckich, natomiast w Europie jest prawie nieznana.

Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barnik nazywany kurkuminą. Przyprawę otrzymuje się w bardzo prosty sposób. Młode kłącza parzy się wrzątkiem, po czym suszy na słońcu. Suszone kłącza kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak. Następnie usuwa się z nich skórkę, a resztę miele na drobny proszek. Zawiera on około 5% kurkuminy i do 5 % olejku kurkumowego. Podobno im ciemniejszy proszek, tym wyższa jakość przyprawy.

Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkmy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

Wpływa korzystnie na trawienie (wzmaga wydzielanie żółci), a zarazem działa rozkurczowo i bakteriobójczo.

Kilka faktów dotyczących tej przyprawy (w 100 g produktu):
liczba kalorii 349 kcal
Proteiny 6,3 g
Tłuszcz 5,1 g
Błonnik 2,6 g
Wapno 150 mg
Żelazo 67,8 mg
Magnez 278 mg

A jak nazywają kurkumę inne narodowości?
Szwedzi Gurkmeja
Niemcy Kurkuma Gelbwurzel
Holendrzy Geelwortel
Francuzi Curcuma
Anglicy Turmeric
Hiszpanie Curcuma
Portugalczycy Acafrao-da-India
Włosi Curcuma
Arabowie Kurkum
Japończycy Ukon
Chińczycy Yu.Chin


*Wykorzystano fragmenty art. M. Narkiewicz i Z. Podbielkowskiego pt. "Czy znacie kurkumę?" opublikowanego w miesięczniku "Kwietnik" nr 10/1998.

powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.