KOPER koper

Koper ogrodowy (Anethum graveolens) jest rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych.

Koper pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Był znany już w starożytności. Używali go babilońscy i syryjscy zielarze, a Rzymianie uważali go za skuteczny środek pobudzający dla gladiatorów. W Grecji był oznaką zamożności - obnoszący się ze swym bogactwem Grecy palili olejki aromatyzowane koprem.

koper Nazwa tego warzywa pochodzi od starego słowa "dull", znaczącego "kołysać", bowiem sporządzona z kopru herbata miała właściwości usypiające i relaksacyjne. Koper był używany także jako antidotum na czary. W starożytnym Egipcie ceniony był za przynoszenie ulgi po ciężkiej pracy, natomiast Biblia wspomina o zastosowaniu kopru jako pieniądza, którym płacono podatki.

Świeże liście kopru dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. Pędy wraz z baldachami kwiatów lub owoców są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków. Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat. Napar z liści lub nasion działa lekko uspokajająco, wpływa korzystnie na proces trawienia i delikatnie obniża ciśnienie krwi.

Koper jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią.

A jak nazywają koper inne narodowości?
Szwedzi Dill
Niemcy Dill
Holendrzy Dille
Francuzi Aneth
Anglicy Dill
Hiszpanie Eneldo
Portugalczycy Endro
Włosi Aneto
Arabowie Shibith
Chińczycy Shin-lo


powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.