KARDAMON
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum), jest rośliną z rodziny
imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Sri Lanka).
Jego nasiona są popularną przyprawą, jedną z
najdroższych (drugą po szafranie), używaną w gospodarstwie domowym, jak również w
przemyśle spożywczym, alkoholowym. Na Środkowym Wschodzie jest
dodawany do kawy oraz innych dań i jego zastosowanie stanowi dla
gości wielki zaszczyt. Stosowany jest też do produkcji
kosmetyków. Cytrynowo - eukaliptusowemu smakowi przypisuje
się kojące wpływanie na organizm. Pomaga także w trawieniu oraz odświeża oddech.
O używaniu kardamonu znajdujemy informacje w papirusach
starożytnych Egipcjan. Domniemywa się, iż wspaniałą woń tej
przyprawy doceniała także Kleopatra, która nakazywała roztoczenie
zapachu spalonego kardamonu, gdy miał ją odwiedzić Marek
Antoniusz...
Jest nazywany "królową przypraw" obok czarnego pieprzu -
"króla przypraw".
Z jednego ha na najlepszych uprawach osiąga się 560 kg nasion kardamonu.
Kilka faktów dotyczących tej przyprawy (w 100 g produktu):