KARDAMON kardamon

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum), jest rośliną z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Sri Lanka). Jego nasiona są popularną przyprawą, jedną z najdroższych (drugą po szafranie), używaną w gospodarstwie domowym, jak również w przemyśle spożywczym, alkoholowym. Na Środkowym Wschodzie jest dodawany do kawy oraz innych dań i jego zastosowanie stanowi dla gości wielki zaszczyt. Stosowany jest też do produkcji kosmetyków. Cytrynowo - eukaliptusowemu smakowi przypisuje się kojące wpływanie na organizm. Pomaga także w trawieniu oraz odświeża oddech.

O używaniu kardamonu znajdujemy informacje w papirusach starożytnych Egipcjan. Domniemywa się, iż wspaniałą woń tej przyprawy doceniała także Kleopatra, która nakazywała roztoczenie zapachu spalonego kardamonu, gdy miał ją odwiedzić Marek Antoniusz...

Jest nazywany "królową przypraw" obok czarnego pieprzu - "króla przypraw".

Z jednego ha na najlepszych uprawach osiąga się 560 kg nasion kardamonu.

Kilka faktów dotyczących tej przyprawy (w 100 g produktu):
liczba kalorii 229 kcal
Proteiny 10,2 g
Tłuszcz 2,2 g
Błonnik 20,1 g
Wapno 130 mg
Żelazo 4,6 mg
Magnez 173 mg

A jak nazywają kardamon inne narodowości?
Szwedzi Kardemumma
Niemcy Kardamom
Holendrzy Kardemom
Francuzi Cardamome
Anglicy Cardamom
Hiszpanie Cardamomo
Portugalczycy Cardamomo
Włosi Cardamomo
Arabowie Hal
Japończycy Karudamon
Chińczycy Pai-tou-k'ou

 

powrót na 
górę strony

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.