KAPARY
Kapary (Capparis spinosa) są blisko spokrewnione z kapustą. Pochodzą
prawdopodobnie z zachodniej lub środkowej Azji, jednakże dziś
rosną także w Europie, w rejonie śródziemnomorskim, w Afryce (Egipt, Maroko, Algieria) i
Stanach Zjednoczonych. O kaparach wspominał już Pliniusz Starszy, wiadomo,
że były znane przez starożytnych Greków.
Jako
przyprawy używa się pąków wieloletniego (może rosnąć 20-30 lat) krzewu kaparowego, które są zbierane
ręcznie wcześnie rano suchego dnia, a następnie marynowane w oleju, zalewie solnej lub
occie (w długich, wąskich, szklanych słoiczkach). Bardziej cenione są mniejsze pąki; im młodsze, tym lepsze
produkty są otrzymywane. Krzewy mają długie łodygi, są głęboko zakorzenione i
osiągają wysokość do 1,5 m. Sieje się je z nasion albo sadzi z korzenia.
Rosną w regionach, w których temperatura
wynosi od 13-27°C na suchych glebach, jednak trzeba je nawadniać.
Bardzo lubią wysokie temperatury, natomiast są bardzo wrażliwe na chłód.
Krzewy przyjmują kulisty lub owalny kształt.
W ok. 85% składają się z wody, w smaku (ostry, pikantny, cierpki)
przypominają chrzan, rzeżuchę, czarny pieprz, marynowane mają bardziej
gorzki smak.
Jadalne są także młode listki krzewu: w postaci surowej, bądź marynowane;
rzadko natomiast używa się owoców. Z kolei popiół ze spalonych korzeni
krzewu jest używany jako substytut soli.
Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako
dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w
połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami.
Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem
tracą wówczas swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest dodać je, gdy
np. sos jest ciepły.
Kapary przyczyniają się ograniczenia wzdęć, mają właściwości
antyreumatyczne, poprawiające funkcjonowanie wątroby. Napary z korzeni
i kory krzewów są używane w leczeniu anemii i artretyzmu.
Według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może pomóc w leczeniu
impotencji u mężczyzn. Jednak dwa gatunki kaparów: Capparis
fascicularis i Capparis tumentosa są trujące.
Łyżka kaparów to ok. 3 kcal.
A jak nazywają kapary inne narodowości?