KAPARY kapar

Kapary (Capparis spinosa) są blisko spokrewnione z kapustą. Pochodzą prawdopodobnie z zachodniej lub środkowej Azji, jednakże dziś rosną także w Europie, w rejonie śródziemnomorskim, w Afryce (Egipt, Maroko, Algieria) i Stanach Zjednoczonych. O kaparach wspominał już Pliniusz Starszy, wiadomo, że były znane przez starożytnych Greków.

Jako przyprawy używa się pąków wieloletniego (może rosnąć 20-30 lat) krzewu kaparowego, które są zbierane ręcznie wcześnie rano suchego dnia, a następnie marynowane w oleju, zalewie solnej lub occie (w długich, wąskich, szklanych słoiczkach). Bardziej cenione są mniejsze pąki; im młodsze, tym lepsze produkty są otrzymywane. Krzewy mają długie łodygi, są głęboko zakorzenione i osiągają wysokość do 1,5 m. Sieje się je z nasion albo sadzi z korzenia. Rosną w regionach, w których temperatura wynosi od 13-27°C na suchych glebach, jednak trzeba je nawadniać. Bardzo lubią wysokie temperatury, natomiast są bardzo wrażliwe na chłód. Krzewy przyjmują kulisty lub owalny kształt.

W ok. 85% składają się z wody, w smaku (ostry, pikantny, cierpki) przypominają chrzan, rzeżuchę, czarny pieprz, marynowane mają bardziej gorzki smak.

Jadalne są także młode listki krzewu: w postaci surowej, bądź marynowane; rzadko natomiast używa się owoców. Z kolei popiół ze spalonych korzeni krzewu jest używany jako substytut soli.

Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest dodać je, gdy np. sos jest ciepły. Kapary przyczyniają się ograniczenia wzdęć, mają właściwości antyreumatyczne, poprawiające funkcjonowanie wątroby. Napary z korzeni i kory krzewów są używane w leczeniu anemii i artretyzmu.

Według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może pomóc w leczeniu impotencji u mężczyzn. Jednak dwa gatunki kaparów: Capparis fascicularis i Capparis tumentosa są trujące.

Łyżka kaparów to ok. 3 kcal.

A jak nazywają kapary inne narodowości?
Szwedzi Kapris
Niemcy Kaper
Holendrzy Kappertjes
Francuzi Câpres
Anglicy Capers
Hiszpanie Alcaparra
Portugalczycy Alcaparras
Włosi Cappero


powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.