IMBIR korzeń imbiru

Imbir (Zingiber), roślina z rodziny imbirowatych, ok. 80 gatunków bylin pochodzących z tropikalnej Azji i Oceanii. Roślina ma kłącze podziemne (o wielkości od 15 do 50 cm), płaskie, silnie rozgałęzione, z którego wyrastają łodygi dochodzące do półtora metra, z dużymi, lancetowatymi liśćmi. Na końcach krótszych pędów kwiatowych występują gęsto kwiaty, wydzielające szczególnie piękny zapach.

Występuje w 85 odmianach. Zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych. Ma ostry, nieco cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Można używać go w stanie świeżym - jako warzywo, lub suszone jako przyprawa. Celem uprawy są kłącza, które się zbiera, gdy kwiaty przekwitną. Imbir suszony jest zwykle produkowany z kłączy zbieranych po 8-10 miesiącach od posadzenia. Są wtedy bardziej włókniste i ostrzejsze w smaku. Przed suszeniem są oskrobane i ugotowane we wrzątku.

Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do pierników, herbatników, ciastek, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, likierów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków.

Imbir japoński (Zingiber mioga) uprawiany w Japonii ma jadalne kłącza i owoce. Imbir cytwarowy (Zingiber zerumbet) posiada kłącze o zapachu kamfory, stosowany w lecznictwie.

W medycynie azjatyckiej korzeń uchodzi za "gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza więc tym samym organy płciowe. Prawie wszędzie, gdzie rośnie imbir, używa się go jako afrodyzjaka. Zawiera olejek eteryczny i substancje ostre. Oba składniki działają na trawienie, krążenie krwi i ogólnie stymulująco. Łagodzi bóle żołądkowe i wzmaga apetyt.

Kilka faktów dotyczących tej przyprawy (w 100 g świeżego produktu):
liczba kalorii 67 kcal
Proteiny 2,3 g
Tłuszcz 0,9 g
Błonnik 2,4 g
Wapno 20 mg
Żelazo 3,5 mg
Magnez 405 mg

A jak nazywają imbir inne narodowości?
Szwedzi Ingefara
Niemcy Ingwer
Holendrzy Gember
Francuzi Gingembre
Anglicy Ginger
Hiszpanie Jengibre
Portugalczycy Gengimbre
Włosi Imbir
Arabowie Zanjabil
Japończycy Shoga
Chińczycy Chiang


powrót na 
górę strony
 

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.