GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca (Myristica fragrans)
wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Molucca,
czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach,
jednakże może rodzić owoce aż do 90. roku życia. Gałka jest
uprawiana w Indonezji i na Grenadzie.
Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i słodkawy,
lekko gorzki smak.
Owoc gałki przypomina małą brzoskwinię lub morelę. Jednakże
zamiast soczystej skórki, gałka posiada łuskę. Kiedy owoc
dojrzeje, łuska pęka i odpada, a pozostała zawartość środka ma
kolor karmazynowy.
Jest ona suszona, zmieniając barwę na
pomarańczową lub ciemną żółtą. W wyniku suszenia gałka
traci ok. 6/7 wagi, którą miała przed tym procesem.
Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast.
Jednakże dodana do mięsa czy produktów mlecznych doskonale zmienia
smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej.
Kilka faktów dotyczących tej przyprawy (w 100 g produktu):