GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca (Myristica fragrans) gałka muszkatołowa wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Molucca, czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90. roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji i na Grenadzie.

Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i słodkawy, lekko gorzki smak.

Owoc gałki przypomina małą brzoskwinię lub morelę. Jednakże zamiast soczystej skórki, gałka posiada łuskę. Kiedy owoc dojrzeje, łuska pęka i odpada, a pozostała zawartość środka ma kolor karmazynowy. dojrzałe 
owoce muszkatołowcaJest ona suszona, zmieniając barwę na pomarańczową lub ciemną żółtą. W wyniku suszenia gałka traci ok. 6/7 wagi, którą miała przed tym procesem.

Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej.

Kilka faktów dotyczących tej przyprawy (w 100 g produktu):
liczba kalorii 437 kcal
Proteiny 6,5 g
Tłuszcz 24,4 g
Błonnik 23,8 g
Wapno 180 mg
Żelazo 12,3 mg
Magnez 213 mg

 

powrót na 
górę strony

poprzednia przyprawa     następna przyprawa

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.