CYNAMON
Cynamonowiec (Cinnamomum), ok. 50 gatunków drzew z rodziny
wawrzynowatych, występujących w południowo-wschodniej Azji i
Australii. Kilka cennych roślin użytkowych.
Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) dostarcza
kory, z której otrzymuje się przyprawę kuchenną cynamon.
Zapach cynamonu pochodzi od olejku cynamonowego, którego ilość
w surowcu waha się od 1 do 4%.
Podobne zastosowanie ma kora cynamonowca wonnego (Cinnamomum
aromaticum), pochodzącego z Chin, jest jednak niższej jakości.
Kora wielu innych gatunków cynamonowców zawiera pewne ilości
olejku cynamonowego lub podobnych substancji i jest używana do
ekstrakcji olejku dla celów przemysłowych.
Z cynamonowca kamforowego (Cinnamomum camphora), rosnącego
dziko w Chinach i Japonii, otrzymuje się przez destylację
drewna kamforę. Roślina ma także zastosowanie lecznicze,
a drewno używane jest w wykwintnym meblarstwie.
Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga wysokość do 10
metrów. Rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych.
Jego duże, podłużne, skórzaste i mocno żyłkowane młode liście
są często czerwone, lśniące. Kwiaty i małe owoce są niepozorne.
Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu.
W hodowli w celu pozyskania kory cynamonowej ścina się rózgi
długości laski. Ściąga się z nich korę, która ususzona trafia
do międzynarodowego handlu. Z liści i gałęzi destyluje się
gęsty, płynny, ostro pachnący olejek cynamonowy, stosowany w
przemyśle perfumeryjnym. Cynamon jest także znanym lekiem
ludowym przeciwko przeziębieniom.
Cynamon od dawien dawna używano jako afrodyzjaka. W celu
pobudzenia erotycznego stosowano również olejek cynamonowy,
którym smarowano genitalia.