CURRY
Curry jest mieszanką sproszkowanych przypraw, które od
tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach, gdzie jest
narodową przyprawą. Istnieje ogromna liczba jej wariantów.
Jest to przyprawa bardzo dawna, w ciągu wieków ulepszana, a
niektóre szczególnie wyrafinowane zestawy trzymane są w
ścisłej tajemnicy.
Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw
na świecie. Nazwą curry określa się także potrawy typu ragout
z wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb przyrządzane z dodatkiem
mieszanki curry.
W skład przyprawy wchodzą takie surowce aromatyczne jak:
kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz
czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski,
cynamon, imbir oraz sól.
Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i
baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Curry szczególnie nadaje się do
aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy.
Nadaje się również do potraw z drobiu, ryb, sosów itp.
Jest to przyprawa bardzo wrażliwa na wilgoć i światło,
należy ją więc przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu
i ciemnym miejscu.
Ma barwę czerwoną lub żółtą, w zależności od doboru składników.
Curry ze Sri Lanki (dawny Cejlon) jest ciemnobrązowa, gdyż używane
są przyprawy poddane procesom palenia i parzenia. W smaku jest
ostrzejsze od curry indyjskiego.