BAZYLIA
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) jest rośliną roczną z rodziny wargowych.
Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa
basilikos (król). Wierzono, iż tylko sam król powinien
zbierać owe zioło, używając do tego tylko złotego sierpa.
Natomiast średniowieczni Europejczycy uważali, że bazylia może
być uprawiana jedynie przez ładne kobiety.
Znane są rozmaite gatunki bazylii (np. cynamonowa, cytrynowa,
ciemny opal, tajlandzka purpura), pochodzące z Azji Południowej,
Środkowego Wschodu, Ameryki Południowej.
Zawiera olejek bazyliowy o balsamicznym zapachu i gorzkim smaku używany w
przemyśle perfumeryjnym. Służy jako przyprawa kuchenna, używana
jest także do produkcji likieru oraz jako ozdoba.
W przeszłości była uważana we Włoszech za symbol miłości.
Gałązka bazylii we włosach mężczyzny oznaczała jego matrymonialne
intencje w stosunku do ukochanej, natomiast doniczka z bazylią
na balkonie kobiety - gotowość do przyjęcia starającego się o
rękę. Natomiast w Rumunii z chwilą przyjęcia gałązki tymianku
od panny młodzieniec uchodził za zaręczonego. W Indiach bazylia
darowana w prezencie była oznaką serdeczności.
W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilescus odwoływała
się do plującego ogniem bazyliszka. Bazylia była wówczas
traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Obecnie jest
ona wykorzystywana jako antidotum na jad.
Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Lubi rosnąć w nasłonecznionym
miejscu, osłoniętym od wiatru i mrozu, doskonale można uprawiać ją w doniczkach.
Najczęściej używa się liści do sosów, zwłaszcza pomidorowych, bo bazylia, jak
żadna przyprawa komponuje się z tymi popularnymi warzywami. Można liści bazylii
dodawać do rozmaitych sałatek, świetnie smakuje z czosnkiem. Bazylia jest
doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych,
sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego.
Najbardziej jednak znane danie, którego podstawą jest bazylia
to włoskie pesto.
Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą),
można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli. Używa się jej również do
aromatyzowania octu albo oleju.
Powszechnie uważa się że bazylia działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i
dodaje sił.
Działa pobudzająco. Niektóre gatunki bardziej nadają się na przyprawy, inne są
skuteczniejsze w medycynie, jeden z gatunków uchodzi za święty. Tulasi (Ocimum
sanctum) jest jedną z najbardziej świętych roślin Hindusów. Poświęcona bogini
Lakszmi i jej małżonkowi Wisznu, hodowana jest na ołtarzach, w ogrodach domowych
albo w miejscach kultu religijnego. Składa się jej ofiary i kieruje do niej modły.
Należy codziennie zjadać jeden liść tulasi, by wyrazić swoją religijną cześć,
zachować zdrowie i płodność, a także w obronie przed demonami. Roślina daje nie
tylko wspaniałe zdrowie, lecz również obdarza wierzącego pełnią życia seksualnego,
które nigdy nie spowszednieje.
Popularnej przyprawowej odmianie bazylii (Ocimum basilicum) też przypisuje się
moce afrodyzyjne. Wszystkie rodzaje bazylii zawierają olejki eteryczne, garbniki
i witaminy.
A jak nazywają bazylię inne narodowości?