[historia] [odmiany] [kupowanie] [przechowywanie] [papryka a zdrowie]

KUPOWANIE

Kupując paprykę, wybieramy okaz twardy (miękkość skórki świadczy, iż papryka była zerwana jakiś czas temu i utraciła już trochę naturalnej wilgoci), lśniący, z niepomarszczoną skórką i zieloną (a nie suchą) łodyżką.

PRZECHOWYWANIE

Paprykę należy przechowywać w lodówce; chili zawiniętą w papierowy ręcznik, pozostałą w plastikowej torebce, by zapobiec utracie przez paprykę wilgoci - optymalną temperaturą jest 7,5° C - wówczas paprykę zieloną można przechowywać 3-5 tygodni, z kolei w temp. 5° C ok. 2 tygodni. Po tym czasie papryka zacznie się psuć, będzie robiła się miękka mimo zachowania wilgoci, a nasionka zmienią kolor. Niestety w przypadku papryki dojrzałej i kolorowej zepsucie będzie nastepowało po krótszym czasie. Ponieważ sprzedawcy zazwyczaj nie przechowują papryki we wspomnianych temp., paprykę dojrzałą należy przechowywać góra 3-4 dni. Papryki nie myjemy przed włożeniem do lodówki.

Paprykę można także mrozić - należy wówczas ją umyć, usunąć nasiona, pokroić, włożyć do plastikowej torebki i zamrozić. Niestety mrożona papryka nie ma tak wspaniałego smaku jak świeża, jednak zimą jest doskonała ugotowana.

Łatwo jest samemu zrobić suszone chili (pamiętajmy jednak, że nie wszystkie odmiany można suszyć w ten sposób - niektóre mają zbyt cienką skórkę) - wybieramy dojrzałe papryczki, myjemy je, wycieramy do sucha, a później wystarczy sznurkiem powiązać papryczki za łodyżki, albo przebić nawleczoną igłą owe końcówki i powiesić powstałe "korale" w ciepłym, przewiewnym miejscu, np. nad kuchnią. Należy unikać miejsc wilgotnych, bowiem papryka zacznie pleśnieć. Po kilku tygodniach papryczki stracą swą wspaniałą barwę, przybierając ciemniejszy kolor.

PAPRYKA A ZDROWIE

Wartość energetyczna w 100 g papryki:
Papryka zielona 15 kcal
Papryka czerwona 32 kcal
Papryka jest bogatym źródłem witaminy C, jednak podczas obróbki termicznej następuje ogromna utrata tej witaminy, dlatego lepiej jest spożywać paprykę na surowo.

Papryka dostarcza także prowitaminy witaminy A (beta karotenu), z której w organizmie powstaje witamina A.

Papryczka chili swój cierpki smak zawdzięcza zawartości kapsycyny.

Jedna łyżka suszonej papryki równa jest 3 łyżkom pokrojonej świeżej papryki.

powrót na 
górę strony
 

poprzednia strona

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.