Na Węgrzech zwana jest "czerwonym złotem",
bowiem przynosi duże dochody z eksportu. Węgrzy potrafią z niej
wyczarować bajeczne potrawy - cieszące się u nas coraz większą
popularnością leczo pochodzi właśnie od nich. Wprawdzie lubimy
je zaadoptować do lokalnych warunków, dodając czasami i inne niż
w tradycyjnej recepturze składniki, to oryginalne pozostanie
najlepsze.
[historia]
[odmiany]
[kupowanie]
[przechowywanie]
[papryka a zdrowie]
 |
Anaheim |
papryka ostra; długość ok. 10-12 cm; świeża ma barwę od jasnozielonej
po czerwoną; ma cienką skórkę |
 |
Banana |
papryka słodka; długość 8-15 cm |
 |
Bell |
najpopularniejsza papryka słodka; z niej przyrządza się np. leczo, może
przyjmować żółtą, pomarańczową, zieloną, czerwoną lub brązową
barwę |
 |
Cascabel |
papryka ostra; długość ok. 3 cm; używana zazwyczaj w postaci
suszonej - wówczas, jeśli potrząchamy papryczką usłyszymy coś
na wzór dzwonka, "cascabel" to z hiszp. dzwonienie
dzwonków |
 |
Cayenne |
papryka ostra; produkuje się z niej pieprz kajeński |
 |
Cherry |
papryka słodka |
 |
Chilaca |
papryka ostra; ma skórkę koloru czekolady; suszona zwana
jest "pasilla", co znaczy rodzynek, bowiem
ma ciemną pomarszczoną skórkę |
 |
Chiltepin |
papryka ostra; długość 3-8 cm; "chiltepin"
po meksykańsku znaczy pchła - nazwę tę zawdzięczają
wyglądowi: są niewielkie i okrągłe |
 |
Cubanelle |
papryka słodka |
 |
Datil |
papryka ostra; długość 1-10 cm; dojrzała ma jasnopomoarańczową
skórkę |
 |
De Arbol |
papryka ostra; długość 5-8 cm; są wąskie i zakrzywione;
"de arbol" znaczy jak drzewo, drzewiaste;
rzadko używane w świeżej postaci, częściej - w suszonej |
 |
Fresno |
papryka ostra |
 |
Habanero |
papryka ostra; długość 3-5 cm; najostrzejsza papryczka z tego gatunku
- red savina habanero uzyskała w tej skali 577.000 jedn. |
 |
Jalapeno |
papryka ostra; długość 5-8 cm; dojrzałe mają jasny, czerwony
kolor i są słodsze od niedojrzałych; nazwane na cześć znajdującego
się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane także Jalapa);
"suszone" (w rzeczywistości są one duszone w piecach,
bowiem mają zbyt cienką skórkę, by były suszone na powietrzu)
zwane są chipotle i są ostrzejsze w smaku od jalapeno |
 |
Mirasol |
papryka ostra; doskonale nadaje się do suszenia - suszona
jest nazywana guajillo; może mieć gładką lub
pomarszczoną skórkę |
 |
Pepperoncini |
papryka słodka |
 |
Pimento |
papryka słodka; długość 8-13 cm; używana głównie w postaci
marynowanej |
|
 |
Poblano |
ciemnozielone papryczki, świeże mają 2 razy więcej
witaminy C niż owoce cytrusowe, niestety ilość ta zmniejsza się
przy przetwórstwie papryczek; długość ok. 8-10 cm; suszone
poblano, które po suszeniu stają się ciemnobrązowe, a
po namoczeniu - czerwone (zbliżone do koloru cegły) określane są mianem
"ancho". Z kolei
suszone papryczki poblano, które po namoczeniu pozostają
ciemnobrązowe określa się mianem mulato. |
 |
Rocoto |
papryka ostra |
 |
Santa Fe Grande |
papryka ostra; najlepsza jest, gdy przybierze żółtą barwę
(dojrzała jest czerwona) - ma wówczas delikatny, cytrynowy
smak |
|
Scotch Bonnet |
papryka ostra; równie pikantna jak Habanero, z którą jest bardzo często mylona -
różnica między tymi odmianami jest widoczna w wyglądzie, bowiem
Habanero jest prosta, a Scotch Bonnet zakrzywiona, zakręcona,
np. jak księżyc; dojrzała przyjmuje żółtą lub pomarańczową
barwę |
 |
Serrano |
papryka ostra; z hiszp. słowo "serranias" oznacza z gór,
z pogórza; pochodzi z Meksyku i płd.-zach. Ameryki |
|
Tabasco |
papryka ostra; długość 3-5 cm; słowo tabasco znaczy
wilgotna ziemia; znane dzięki "sosowi Tabasco"
- nazwa jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny produkującej
od połowy XIX w. ów sos |
|
Tomato |
papryka słodka; długość ok. 8 cm; produkuje się z niej
przyprawę - paprykę |