PAPRYKA

Na Węgrzech zwana jest "czerwonym złotem", bowiem przynosi duże dochody z eksportu. Węgrzy potrafią z niej wyczarować bajeczne potrawy - cieszące się u nas coraz większą popularnością leczo pochodzi właśnie od nich. Wprawdzie lubimy je zaadoptować do lokalnych warunków, dodając czasami i inne niż w tradycyjnej recepturze składniki, to oryginalne pozostanie najlepsze.

[historia] [odmiany] [kupowanie] [przechowywanie] [papryka a zdrowie]

HISTORIA

"Kariera" papryki (Capsicum annuum, rodzina Solanaceae, do której należy także ziemniak i pomidor) rozpoczęła się wraz z odkryciem Indii Zachodnich przez Kolumba - przywiózł on paprykę do Europy, gdzie szybko znalazła swoich wielbicieli i zaczęto ją uprawiać.
Pierwotnie, papryka rosła w Boliwii, Brazylii, była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Peru.

ODMIANY

Uprawiane obecnie odmiany papryk można podzielić na 5 gatunków:
NAZWA GATUNKU PRZYKŁAD
anuum znaczy roczne Jalapeno, Bell, Cayenne, Poblano, Serrano, Anaheim
baccatum znaczy podobne do jagód  
chinense znaczy z Chin Habanero, Datil, Scoth Bonnet
frutescens Tabasco
pubescens Rocoto


Najczęściej spotykane odmiany papryki (Capsicum):
anaheim
Anaheim papryka ostra; długość ok. 10-12 cm; świeża ma barwę od jasnozielonej po czerwoną; ma cienką skórkę
banana
Banana papryka słodka; długość 8-15 cm
bell
Bell najpopularniejsza papryka słodka; z niej przyrządza się np. leczo, może przyjmować żółtą, pomarańczową, zieloną, czerwoną lub brązową barwę
cascabel
Cascabel papryka ostra; długość ok. 3 cm; używana zazwyczaj w postaci suszonej - wówczas, jeśli potrząchamy papryczką usłyszymy coś na wzór dzwonka, "cascabel" to z hiszp. dzwonienie dzwonków
cayenne
Cayenne papryka ostra; produkuje się z niej pieprz kajeński
cherry
Cherry papryka słodka
chilaca
Chilaca papryka ostra; ma skórkę koloru czekolady; suszona zwana jest "pasilla", co znaczy rodzynek, bowiem ma ciemną pomarszczoną skórkę
Chiltepin papryka ostra; długość 3-8 cm; "chiltepin" po meksykańsku znaczy pchła - nazwę tę zawdzięczają wyglądowi: są niewielkie i okrągłe
cubanelle
Cubanelle papryka słodka
datil
Datil papryka ostra; długość 1-10 cm; dojrzała ma jasnopomoarańczową skórkę
de arbol
De Arbol papryka ostra; długość 5-8 cm; są wąskie i zakrzywione; "de arbol" znaczy jak drzewo, drzewiaste; rzadko używane w świeżej postaci, częściej - w suszonej
fresno
Fresno papryka ostra
habanero Habanero papryka ostra; długość 3-5 cm; najostrzejsza papryczka z tego gatunku - red savina habanero uzyskała w tej skali 577.000 jedn.
jalapeno
Jalapeno papryka ostra; długość 5-8 cm; dojrzałe mają jasny, czerwony kolor i są słodsze od niedojrzałych; nazwane na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane także Jalapa); "suszone" (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę, by były suszone na powietrzu) zwane są chipotle i są ostrzejsze w smaku od jalapeno
mirasol
Mirasol papryka ostra; doskonale nadaje się do suszenia - suszona jest nazywana guajillo; może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę
pepperoncini
Pepperoncini papryka słodka
pimento
Pimento papryka słodka; długość 8-13 cm; używana głównie w postaci marynowanej
poblano Poblano ciemnozielone papryczki, świeże mają 2 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, niestety ilość ta zmniejsza się przy przetwórstwie papryczek; długość ok. 8-10 cm; suszone poblano, które po suszeniu stają się ciemnobrązowe, a po namoczeniu - czerwone (zbliżone do koloru cegły) określane są mianem "ancho". Z kolei suszone papryczki poblano, które po namoczeniu pozostają ciemnobrązowe określa się mianem mulato.
rocoto
Rocoto papryka ostra
santa fe Santa Fe Grande papryka ostra; najlepsza jest, gdy przybierze żółtą barwę (dojrzała jest czerwona) - ma wówczas delikatny, cytrynowy smak
  Scotch Bonnet papryka ostra; równie pikantna jak Habanero, z którą jest bardzo często mylona - różnica między tymi odmianami jest widoczna w wyglądzie, bowiem Habanero jest prosta, a Scotch Bonnet zakrzywiona, zakręcona, np. jak księżyc; dojrzała przyjmuje żółtą lub pomarańczową barwę
serrano
Serrano papryka ostra; z hiszp. słowo "serranias" oznacza z gór, z pogórza; pochodzi z Meksyku i płd.-zach. Ameryki
  Tabasco papryka ostra; długość 3-5 cm; słowo tabasco znaczy wilgotna ziemia; znane dzięki "sosowi Tabasco" - nazwa jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny produkującej od połowy XIX w. ów sos
  Tomato papryka słodka; długość ok. 8 cm; produkuje się z niej przyprawę - paprykę


powrót na 
górę strony
 

następna strona

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.