[historia] [oliwki] [rodzaje] [produkcja] [jakość] [zastosowanie] [oliwa a zdrowie]

OLIWKI

Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewach, osiągających oliwki wysokość 10-20 m. Drzewo rośnie powoli, zaczyna owocować po ok. 10 latach, ale za to może żyć aż 2000 lat! Rośnie na ubogich i suchych glebach (nie lubi gruntów podmokłych, aczkolwiek odpowiednie nawadnianie przynosi efekt w postaci większej ilości owoców), przyzwyczajone do ciepłego klimatu. Drzewa mają swoje korzenie dość płytko pod ziemią, stąd zagrożeniem dla nich są silne wiatry. Plantatorzy często sadzą różne rodzaje drzew oliwnych, bowiem z wymieszanych owoców otrzymuje się ciekawe kompozycje smakowe. Na jednym akrze sadzi się zazwyczaj 100-200 drzew.

Drzewa zakwitają na początku maja, a zbiór owoców zaczyna się pod koniec września - oliwki są wówczas zielone, gorzkie w smaku i szybko się psują, a kończy w lutym, kiedy oliwki są już dojrzałe i mają ciemną granatową lub czarną skórkę.

Z wyglądu przypominają małe, 2-3 centymetrowe śliwki, o kształcie kuli lub elipsy. Oliwki zawierają ok. 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko ok. 10% zebranych oliwek przeznacza się bezpośrednio do zjedzenia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3-4 kcal.

powrót na 
górę strony
 

poprzednia strona     następna strona

Copyright© Przystanek kulinarny 2000.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
O prawach autorskich.