[historia]
[oliwki]
[rodzaje]
[produkcja]
[jakość]
[zastosowanie]
[oliwa a zdrowie]
OLIWKI
Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewach, osiągających
wysokość 10-20 m. Drzewo rośnie powoli, zaczyna owocować po ok. 10
latach, ale za to może żyć aż 2000 lat! Rośnie na ubogich i suchych
glebach (nie lubi gruntów podmokłych, aczkolwiek odpowiednie nawadnianie
przynosi efekt w postaci większej ilości owoców), przyzwyczajone do ciepłego
klimatu. Drzewa mają swoje korzenie dość płytko pod ziemią, stąd
zagrożeniem dla nich są silne wiatry. Plantatorzy często sadzą różne
rodzaje drzew oliwnych, bowiem z wymieszanych owoców otrzymuje się
ciekawe kompozycje smakowe. Na jednym akrze sadzi się zazwyczaj
100-200 drzew.
Drzewa zakwitają na początku maja, a zbiór owoców zaczyna się pod
koniec września - oliwki są wówczas zielone, gorzkie w smaku i szybko
się psują, a kończy w lutym, kiedy
oliwki są już dojrzałe i mają ciemną granatową lub czarną skórkę.
Z wyglądu przypominają małe, 2-3 centymetrowe śliwki, o kształcie
kuli lub elipsy. Oliwki zawierają ok. 40-60% cennego
tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką)
na oliwę. Tylko ok. 10% zebranych oliwek przeznacza się bezpośrednio
do zjedzenia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor,
potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz
witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g
zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek).
Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3-4 kcal.