- W miarę możliwości powinno się jeść pod wpływem świeżego powietrza,
które działa pobudzająco na apetyt. Zimą należy przewietrzyć pokój
jadalny przed jedzeniem, w innych porach roku, jeśli jest ciepło -
jeść przy otwartym oknie lub na świeżym powietrzu. Widok nieba i
natury dodaje apetytu i pomaga w trawieniu.
- Nie zależy spożywać ani zbyt gorących, ani zbyt zimnych pokarmów:
zbyt gorące powodują ciężkie zaburzenia żołądkowe, a nawet owrzodzenia
kiszek, a zbyt zimne powodują katar żołądka.
- Unikać potraw zbyt słonych.
- Potrawy powinny być apetycznie ułożone na talerzach i ładnie
przybrane, żeby nie tylko żołądek, ale i oko kusiły.
- Jedzenie należy dobrze i długo gryźć. Kawałki mięsa, nie dość
przeżute, leżą nieraz bardzo długo w żołądku niestrawione.
- Jeść z umiarkowaniem, najeść się, lecz nie przesycać.
- Nie zmuszać się do jedzenia i nie jeść bez apetytu.
- Nie pić wody po tłustych potrawach, a najlepiej nie pić nic
podczas jedzenia - zdrowiej jest napić się dopiero kwadrans lub pół
godziny po jedzeniu, gdy soki trawienne już pokarmy dość przetrawiły.
Picie wody podczas trawienia rozcieńcza te soki i zmniejsza ich siłę,
a płyny zajmując miejsce pokarmom, rozszerzają niepotrzebnie żołądek.
Oczywiście, jeżeli pokarm jest suchy, lepiej napić się niż zatkać.
- Po jedzeniu najlepiej jest w spokoju położyć się trochę w wyciągniętej
pozycji lub przechadzać się powoli po pokoju.
|