JAK JEŚĆ?

 
  • W miarę możliwości powinno się jeść pod wpływem świeżego powietrza, które działa pobudzająco na apetyt. Zimą należy przewietrzyć pokój jadalny przed jedzeniem, w innych porach roku, jeśli jest ciepło - jeść przy otwartym oknie lub na świeżym powietrzu. Widok nieba i natury dodaje apetytu i pomaga w trawieniu.

  • Nie zależy spożywać ani zbyt gorących, ani zbyt zimnych pokarmów: zbyt gorące powodują ciężkie zaburzenia żołądkowe, a nawet owrzodzenia kiszek, a zbyt zimne powodują katar żołądka.

  • Unikać potraw zbyt słonych.

  • Potrawy powinny być apetycznie ułożone na talerzach i ładnie przybrane, żeby nie tylko żołądek, ale i oko kusiły.

  • Jedzenie należy dobrze i długo gryźć. Kawałki mięsa, nie dość przeżute, leżą nieraz bardzo długo w żołądku niestrawione.

  • Jeść z umiarkowaniem, najeść się, lecz nie przesycać.

  • Nie zmuszać się do jedzenia i nie jeść bez apetytu.

  • Nie pić wody po tłustych potrawach, a najlepiej nie pić nic podczas jedzenia - zdrowiej jest napić się dopiero kwadrans lub pół godziny po jedzeniu, gdy soki trawienne już pokarmy dość przetrawiły. Picie wody podczas trawienia rozcieńcza te soki i zmniejsza ich siłę, a płyny zajmując miejsce pokarmom, rozszerzają niepotrzebnie żołądek. Oczywiście, jeżeli pokarm jest suchy, lepiej napić się niż zatkać.

  • Po jedzeniu najlepiej jest w spokoju położyć się trochę w wyciągniętej pozycji lub przechadzać się powoli po pokoju.