![]() |
![]() |
ŻOŁĄDKI DROBIOWE W POTRAWCE |
||||
Składniki: | Wykonanie: | |||
|
Żołądki umyć, wykroić tłuszcz, wrzucić na patelnię
i krótko podsmażyć aż zmienią barwę. Następnie przełożyć do garnka
wypełnionego wodą tak, aby były przykryte. Dodać sól, listek laurowy i
kilka ziarenek ziela angielskiego. Na patelni usmażyć pokrojoną drobno
cebulkę lub szalotkę, dodać do żołądków. Wszystko dusić aż żołądki
będą miękkie. Przygotować zasmażkę mączną i rozprowadzić ją z wywarem z duszonych żołądków. Wlać sos do żołądków, dodać dużo drobno posiekanego koperku, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Co jakiś czas trzeba zamieszać sos, bowiem po dodaniu mąki sos może zacząć "przywierać" do dna. Podawać z kopytkami lub kasza gryczaną. |
|||
Bon appétit! |