ŻOŁĄDKI DROBIOWE W POTRAWCE

 
Składniki:   Wykonanie:
Żołądki umyć, wykroić tłuszcz, wrzucić na patelnię i krótko podsmażyć aż zmienią barwę. Następnie przełożyć do garnka wypełnionego wodą tak, aby były przykryte. Dodać sól, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Na patelni usmażyć pokrojoną drobno cebulkę lub szalotkę, dodać do żołądków. Wszystko dusić aż żołądki będą miękkie.
Przygotować zasmażkę mączną i rozprowadzić ją z wywarem z duszonych żołądków. Wlać sos do żołądków, dodać dużo drobno posiekanego koperku, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, zagotować.
Sos powinien być dość gęsty. Co jakiś czas trzeba zamieszać sos, bowiem po dodaniu mąki sos może zacząć "przywierać" do dna.
Podawać z kopytkami lub kasza gryczaną.

Bon appétit!

powrót do menu