ZAPIEKANKA Z KURCZAKA

 
Składniki:   Wykonanie:
  • 3 piersi z kurczaka
  • m±ka
  • masło
  • 2 pomidory
  • 10 dag pieczarek
  • szczypiorek
  • curry, papryka słodka, sól
Sos:
  • masło
  • m±ka
  • bulion lub rosół
  • wino białe
Pokrojone w kostkę piersi obtoczyć w m±ce wymieszanej z przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować grubo masłem, ułożyć mięsko i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 min. w ¶redniej temperaturze (ok. 200°C).
W międzyczasie roztopić masło (ok. 10 dag), dodać kilka łyżek m±ki, wymieszać, dodać ok. pół szklanki rosołu i ok. pół szklanki wina. Sos nie powinien być zbyt rzadki, w razie potrzeby zagę¶cić m±k±.
Wyj±ć mięso z piekarnika, udekorować pokrojonymi w kostkę pomidorami, pokrojonymi w plasterki i podduszonymi na patelni pieczarkami i szczypiorkiem. Polać sosem.

Bon appétit!

powrót do menu